(10) Terugblik (of) Gevraagd. - 14 oktober 2010
Nu we al weer meer dan drie maanden onderweg zijn, is de tijd gekomen om terug te kijken. Steeds vaker blikken Leonie en ik terug op de reis die al achter ons ligt. Vooruitblikken heeft weinig zin, dat is nog een groot misterie. (Myanmar ofwel Birma bijvoorbeeld, we hebben geen flauw benul wat daar zoal te doen is en wat te verwachten). We zijn te lui (of te avontuurlijk) om ons fatsoenlijk voor te bereiden en we lezen onze reisgids enkel om te bepalen wat we de komende dag of dagen zullen gaan doen. Komen we reizigers tegen met enthousiaste verhalen over een plekje, dan gooien we al onze plannen overboord en reizen direct af naar dat speciale plekje.

Zo zijn we nu aangekomen in een dorp aan de rivier met een onuitspreekbare naam. Probeer het zelf: Muang Ngoi Neua. Om hier te komen hebben we 6 uur in een (vrij luxe) minibus gezeten, daarna een uurtje achterin een vrachtwagentje (een zogehete tuk tuk), toen een nacht overgebleven in een ander dorpje en de volgende dag met een bootje een uurtje tuffen stroomopwaarts. Het dorpje is verstoten van alle westerse luxe zoals daar zei: electiciteit (er is stroom van een generator van 18:00 – 23:00 uur), internet, riolering etc. We hebben drie restaurantjes geteld dus daar zullen we omde beurten gaan eten. Je vraagt je af: wat doen wij onszelf aan? Dat vragen wij onszelf ook vaak af, maar toen we de louvre deurtjes van onze hut opendeden en het uitzicht zagen, was alles de moeite waard.

Ruim drie maanden onderweg betekent dat we voldoende gegevens hebben voor een ‘beste’ of een ‘top drie’.
|
Beste restaurant: Voor Dirk Jan is dit ongetwijfeld de Wienersnitzel met aardappelpuree in die loungetent aan de oever van het stadje Hoi An in Vietnam. Voor Leonie idem, alleen herinnert zij zich meer de witte wijn...

Meest luxe hotelkamer: Dat moet het hotel in Jakarta zijn geweest, dicht bij de luchthaven. Hoewel dit niet de duurste hotelkamer was. Dat was namelijk in Singapore (75 euro).

Best geslapen: Hoewel de kamer verschikkelijk was, meer een grote badkamer met wat bedden erin, heb ik in Banda Aceh (in Hotel Medan) het beste geslapen. Leonie’s keuze is het hotel in Jakarta.

Langste verblijf: we zijn er een aantal keren dicht bij geweest: 10 dagen Hoi An, 9 dagen Ubud, 10 dagen Togian eilanden, maar het verblijf in Langkawi in Maleisie spant de kroon met 12 dagen!

Mooiste uitzicht: Leonie’s mooiste uitzicht was in Sapa; de groene bergen met rijstpaddies. Voor mij is het uitzicht hier in Muang Ngoi Neua het beste. Leonie’s nummer 2 zijn de rotsformaties in Cat Ba en mijn nummer 2 is de azuurblauwe zee in de Togians.

Beste excursie: unaniem kiezen we voor de tweedaagse hiking met ons gidsje Shi in Sapa, struinend door de rijstpaddies met de Vietnamese zon op ons gelaat langs de rivier die rustig kabbelt. Zucht.

Beste land: Leonie kiest voor Vietnam, met name door de diversiteit van het landschap. Zee, bergen, rivieren, steden, etc. Ikzelf ben vanaf dag 1 tot over mijn oren verliefd geworden op Laos. Het armste land dat we tot nu toe hebben aangedaan waar de mensen zo vriendelijk zijn en het leven zo eenvoudig. Daarnaast krijg ik geen genoeg van de bergen en valleien, zo groen en puur.

Hefstigste ruzie: unaniem: Ubud. Schreeuwend stonden we tegenover elkaar. Woorden als ‘jij altijd’ en ‘jij nooit’ volgden elkaar in rap tempo op. En ik hoorde ook iets van “dan pak jij je koffers maar”. Maar weest niet bevreesd, na een lang en goed gesprek was ook deze ruzie gladgestreken.

Meest romantische plek: Restaurant 'Riverside’ hier in Muang Ngoi Neua waar ik Leonie ten huwelijk vroeg en zij ‘ja’ zei.

Ok, dit vraagt wellicht om wat meer tekst en uitleg. Onzeker als ik ben had ik Leonie al een tijdje gepolst over een mogelijk huwelijk. (even in de week leggen) En zij had van begin af aan al duidelijk gemaakt dat, als ik haar zou vragen, zij JA zou zeggen. De bal lag dus bij mij. Tijdens onze reis hebben we meerdere keren gesproken over de huwelijksdag. Wie we zouden uitnodigen, welke getuigen, locatie, jurk, ringen of geen ringen, menu enz. Het enige wat ontbrak was mijn officiele vraag.

Ik wilde er iets speciaals van maken. Met een soort van grappige ringen en een mooie speech. Misschien wel met iets van muziek in de vorm van violen. En dat er mensen in het complot zouden zitten, bijvoorbeeld de eigenaresse van het restaurant, die na mijn vraag en Leonie’s antwoord triomfantelijk met een taart aan zou komen lopen waarop in het Laos en in het Engels ‘Gefeliciteerd’ zou staan, incluis 3 kaarsjes. Ik had een speech in gedachten die zorgvuldig was opgebouwd, beginnend bij de bijzondere manier waarop wel elkaar hadden ontmoet en de prachtige weken die erop volgden. Ik had het willen hebben over onze karakters en de verschillen en overeenkomsten. Ik had willen uitdiepen waarom ik zoveel van Leonie hou en waarom het huwelijk de kroon is van deze liefde, een symbool van intimiteit, een gebaar van verbondenheid, een onbreekbare belofte om ‘er altijd voor je te zijn’. Ik had op mijn knieen willen gaan, in mijn linkerhand het opengeslagen doosje met de ring en in de ander hand de hand van Leonie.

Niets van dit alles.

Dit was wat er gebeurde. We zaten te eten en te praten. Het restaurant was waarlijk idylisch en het uitzicht (voor zover zichtbaar, want donker) was indrukwekkend: hoog boven de rivier en omgeven door stijle bergformaties begroeid met weelderige bomen. Leonie slurpte wat van haar noodle soep en ik at met grote happen van mijn larp (Larp is een Laonees gerecht van versnippelde kip en groenten). En opeens bedacht ik mij: het wordt niet beter dan dit. Dit is het moment! Althans, dat zij mijn gevoel, c.q. mijn buik. Mijn hoofd zei: ho ho ho, wacht eens even. Je hebt geen ring, geen violen, geen kaarsjes op de taart en je heb je speech niet voorbereid. Maar mijn buik won het van mijn hoofd en dus vroeg ik Leonie of ze met me wilde trouwen. Nu had ik dat al wel vaker gevraagd maar meer in de hypothetische zin van het woord dus Leonie was geneigd hypothetisch te antwoorden en dat ‘ als ze gevraagd zou worden, dat ze dan wel ja zou zeggen’. Maar deze keer was het echt en de tranen in mijn ogen benadrukte dit. En dus vroeg ik Leonie met horten en stoten of ze met me wilde trouwen. En daarnaast zei ik nog een paar zinnen die ik nu niet meer kan herinneren. Leonie’s ogen straalden, ze hield mijn handen in haar handen toen ze ja zei. We kusten (terwijl dit Not Done is in Laos) en gingen verder met eten. Maar er was iets fundamenteels veranderd want Leonie is niet meer mijn vriendin en ik ben niet meer haar vriend. We zijn elkaar’s verloofde.

Ik denk dat het tafeltje naast ons, waar vier Spanjaarden druk aan het kaarten waren, niets gemerkt hebben van het tafereel. Aan het andere bezette tafeltje zat een man uit India die naar mij glimlachte toen we vertrokken.

Ontvang e-mail wanneer nieuw reisverslag is geplaatst!

Hé, dat is handig. Geef hier je email adres op en je krijgt automatisch een emailtje wanneer er een nieuw reisverslag is geplaatst. Hoef je niet meer elke dag de website te checken (mag natuurlijk wel). Jouw e-mail adres wordt na onze reis automatisch verwijderd. Ik kwam erachter dat deze functie niet goed werkte, maar vanaf vandaag (7 september) doet die het wel. Iedereen voor vandaag zijn of haar emailadres had ingevuld moet het even opnieuw invoeren.

moeders - 14 oktober 2010

tja Dirk...je kunt het niet meer overdoen dus...is het goed zo. Ze zei Ja...en dat is het belangrijkste.
Die andere dingen...ach daar heb je een heel leven voor om die te herhalen of te verzinnen!
Zegen, liefs voor beiden, moeders

Karen - 14 oktober 2010

Ja (met tranen in mijn ogen) van dit soort berichten word ik nou heel erg blij...wat mooi en wat fijn!!!!

GEFELICITEERD!!!!!!!

Hele dikke knuffel,
Karen

Rik - 14 oktober 2010

En jawel hoor….het is dat ik er nog geen wedje op had gelegd met Helprich….gefeliciteerd schatjes!!!
Echt super super leuk om het te lezen en de manier waarop je leonie uiteindelijk gevraagd hebt past precies binnen het idee dat ik bij jou als de romanticus heb…haha ;)
Geniet er van!
dikke knuffel van Rik


Carolien - 14 oktober 2010

Een reis met meer dan een gouden randje! Gefeliciteerd!!

groetjes,
Carolien

Marcia - 14 oktober 2010

Wat een leuk nieuws!!! Wij zijn blij dat jullie zo happy samen zijn. Maar wij hopen we op de gastenlijst te staan hhihihihihi. Nu komt er dus echt een trouwkaart!!

Geniet ervan met alle plannen en voorbereidingen, het is zooooooooo leuk.

Dikke XXXX

SImon, Marcia en Nika

Pim Durieux - 14 oktober 2010

Van harte, Dirk, mooi dat het hart het van je hoofd won, werd ook wel een keertje tijd (sprong in het diepe....) en Leonie, opnieuw en erg hartelijk: welkom in de familie.

Pim

job - 14 oktober 2010

yeuheu yehueu!

eindelijk toch van gekomen, misschien is het nog wel mooier om te zeggen, ach tijdens ons half jaar durende reis heb ik haar gevraagd, ipv met violen en knieen en op witte paarden etc.

noodles zullen nooit meer hetzelfde zijn......

geniet ervan

corina - 14 oktober 2010

eindelijk, eindelijk....
kan ik los op een ABC!!! (de A is van...)
Gefelicitieerd jongens!!! NIet daar al gaan trouwen he??!! (met al die handgemaakte pakken en jurken enzo)
en Dirk Jan, noodles, tranen, seizing the moment, heel goed, prachtig en mooi, maar vergeet ook niet, if you like it you should put a ring on it, he, om Beyonce maar eens aan te halen :-)

Sietse - 14 oktober 2010

Tjonge tjonge zo zit je alleen in het kookhuisje en denk je, laat ik eens kijken of er nog wat te melden valt door die twee daar in het Verre Oosten en dan krijg je rooie oortjes, je twijfelt, en leest de text nog eens. Waarachtig het moet wel waar zijn en dan al die reacties op 14-10-2010. Prachtig, ik wil jullie dan ook hartelijk feliciteren met deze mooie stap en ik(en ook zeker van Riet)wens jullie alle geluk in deze belangrijke stap voorwaarts. Ik drink er dan ook een lekker pilsje op en hoop dat we dit na de reis nog eens gezamenlijk kunnen gaan doen.
Nogmaals proficiat en geniet nog lekker van elkaar.

vaders - 14 oktober 2010

Wij hadden al maanden geleden gedacht dat je eindelijk de stap eens zou wagen. Maar goed: beter laat dan nooit! Wij zijn er erg blij mee en we hopen dat jullie nog gelukkiger worden dan je al bent .

Pappa

zusje - 15 oktober 2010

Lieve luitjes,

Há, eindelijk weer een bruiloft! Geweldig. Van harte gefeliciteerd met deze grote stap. Ons broertje gaat zich settelen.....zijn jullie al uit over het aantal kids en een hond???
Geniet lekker van de reis, een soort prehoneymoon zullen we maar zeggen?

Groetjes van jullie zusje.

mirjam - 15 oktober 2010

Ik ben zo blij voor jullie. Naar mijn idee gemaakt voor elkaar!!!!

Dikke kus, MIrjam

Jordi&Joyce - 15 oktober 2010

GEFELICITEERD!!!!
We hebben onze blijdschap natuurlijk al via e-mail met elkaar gedeeld.
Maar hier moeten we natuurlijk ook even een reactie op het geweldige nieuws plaatsen. Heel goed dat je als eerste trouwen, je bent immers de oudste, heb stiekem wel eens gedacht dat je jonge zusje misschien wel eerder zou trouwen....MAAR DIT IS VEEL LEUKER!!!!..............maar we hadden het allemaal eigenlijk al een beetje verwacht!!!!Maar nu is het dan toch zo ver.....ik ben er nu ook helemaal klaar voor om de gezellig TANTE te gaan worden!!!!
Dirk-jan...Nu het allemaal zo officieel is....WELKOM in de familie!!!!
We horen het volgende nieuws wel ?!!??!
LFS

freddie en atty - 15 oktober 2010

VAN HARTE GEFELICITEERD !!!!!!
Geweldig nieuws, hier zaten wij juist op te wachten, met het feest van oma vonden wij jullie al zo'n mooi koppel. wij wensen jullie al het geluk van de wereld want het is jullie gegund. Nu wordt jullie reis alleen maar mooier en intenser.
GENIET ERVAN.

liefs, freddie en atty.

Tamara - 15 oktober 2010

Lieve Leo en Dirk Jan,

GEFELICITEERD!!! Kippenvel op mijn armen..... Wat superromantisch allemaal!!! Hé, maar drie kaarsjes????????????????

Kus van ons allemaal!!!!!!!!!!!!!

Pa en Ma - 15 oktober 2010

Lieve Leonie en Dirkjan,

We zijn trots!!!!
Je vader had een greins van oor tot oor, toen ik hem het GROTE nieuws mocht vertellen!!!
Wat bij mij niet minder was natuurlijk. We hebben hierop gisteravond dan ook een borrel gedronken.
Dirkjan we kennen je nog niet zo heel erg goed, maar toch zijn we blij met jou als schoonzoon
in de familie. Inderdaad jammer dat jullie het niet live aan ons konden vertellen, maar
dit mag de pret niet drukken!! We zijn blij...

Lieve Leonie.....Dit geluk heb je zeker verdiend!!!!

We houden van jullie.
Liefs en dikke kus
Pa en Ma

Thèkla - 15 oktober 2010

Van harte gefeliciteerd!

Super voor jullie, veel geluk samen en nog een hele fijne vakantie, 1 om nooit meer te vergeten!

Liefs Thèkla

Elprichio - 15 oktober 2010

Prachtig... :)

Henk en Andrea - 15 oktober 2010

lieve Dirk jan en Leonie,

Dirk jan, ik ken je dan nog wel niet, maar aan jullie verslagen te lezen weet ik gewoon dat je de ideale man bent voor leonie, ze is goud waard!
Leonie, ik ben zo blij voor je en merk aan je (ook al ben je zo ver weg) dat je gelukkig bent en dat verdien je!
Ik mis je wel hoor, je weet altijd zo goed aan te voelen hoe iemand zich voelt en hoe daarmee om te gaan....je bent een lieverd en vindt het super voor je dat je de vrouw van dirk jan wordt...
en neem van mij aan....trouwen is het mooiste wat er is, ik heb het mogen ondervinden....

dikke kus henk en andrea

Martijn - 15 oktober 2010

Felicidades schatjes! Wat gaaf en volkomen in de eigenwijze stijl, bueno! Geniet van dit bijzondere moment, het gevoel en de te maken plannen.

Vanuit Panama City hef ik het glas...

Hug,
Martijn

Loes - 16 oktober 2010

Wij zijn super blij voor jullie! :-) Tot heeeeel snel dan maar, Knuffels
Rick & Loes

Els & Youri - 16 oktober 2010

Lieve Leonie en Dirk Jan

Wat een mooi bericht op jullie site!! Van harte GEFELICITEERD!

Wij wensen jullie heel veel geluk samen en nog een top vakantie verder. En wij kunnen niet wachten om jullie in levende lijve te mogen feliciteren.

Liefs

Els & Youri

Bianca - 20 oktober 2010

Hey Chef eindelijk dan de WARE wat heerlijk voor jullie. Je ex-harem is helemaal verrukt van dit goed nieuws ja heus we denken af en toe wel aan je. Na het verhaal met het pak laten aanmeten (i.p.v. dat bruine ribkolbertje :) dacht ik nog "hij zou toch niet....."? Ach ja en al die plannen hoe het te vragen who cares it`s the moment that counts en will be remembered. En je wist toch het antwoord al (ik zei altijd tegen Jan als hij het hypothetisch vroeg "dat weet je pas als je het vraagt!"). Ik wens jullie nog veel goeds en moois. liefs Bianca

Hiske - 23 oktober 2010

Gefeliciteerd!!

Veel liefs
H-I-S-K-E (blijven oefenen he!)

Ria - 23 oktober 2010

Hallo Leonie en Dirk-Jan,

Van Harte Gefeliciteerd!! Dit is geweldig nieuws..
We genieten altijd van jullie verhalen, en wensen jullie nog veel geluk op jullie reis!

Liefs,
Harrie, Ria,
Lotte en kevin Dijk

Lizet - 3 november 2010

Hallo wereldreizigers!!

Wat blijven die verhalen toch steeds weer interessant en mooi!
En hoorde het heuglijke nieuws!!
GEFELICITEERD!! en veel geluk toegewenst samen!!
Nog een prettige reis verder!!

Plaats een reactie
Naam:
Code: Vul deze 4 cijfers in bij Code.
Reactie: