Zomer 2003 (2) - 18 augustus 2003
Kasper heeft vandaag het verhaal tot hier helemaal gelezen. Wat vond je er van? was mijn gretige vraag. Leuk, antwoordde hij droog. En daar bleef het bij. Zit ik dag in dag uit uren te zweten op een soepel, vlot reisverslag en het enige wat ik als feedback krijg isÖ ďleukĒ. Als schrijver weet ik al lang dat je enkel en alleen voor jezelf doet. Wie je verhalen ook lezen, zelfden oogst je het succes dat de inspanning evenaart. Een ďaardigĒ, ďwel leukĒ en soms een ďgrappigĒ , is de schamele oogst van dagenlang zwoegen in afzondering. Enkel mam (hoi mam) weet mij op gepaste wijze mij roem, lof en complimentjes te brengen. Meestal in de vorm van een e-mail (hoi lieve zoon. Ik heb enorm genoten van je stukÖ etcetera). Maar van moeders weet ik niet of ze objectief genoeg is om mijn schrijven op waarde te kunnen beoordelen, of dat ze dit doet omdat ik nu eenmaal uit haar buik kom. Ik hoop het eerste.
Het is nu kwart over zeven ís avonds. Naast mij ligt Diana te neuriŽn op de tonen van Manu Chow. Ze heeft een gewaad aan dat rechtstreeks geÔmporteerd is uit Afrika. Kasper licht voor mijn voeten, ook een CD in zijn oren. Hij durft al wat langer in de zon te liggen, maar dan wel met factor 15 op.
Het avondeten werd typisch Hollands. In de planning stond dat we de stampot boerenkool met aardappelpuree van Maggi zouden opwarmen. Maar toen we het pak openden vonden we geen gedroogde groenten dus werd het tijd voor een alternatief plan. Ik zou koken en Kasper dan de afwas, dus rommelend in onze (van huis meegenomen proviand) bak vond ik nog een pot doperwten en kwakworstjes. Die mixte ik samen met de aardappelpuree plus wat boter, een aanmaak jus, peper, zout, tijm en we hadden een maaltijd die ons prima smaakte. Na het eten verzamelden wij ons bij het restaurant vooraan de receptie. Onze Duitser was er reeds (samen met zijn neef, een lange slungel met de humor van een stoeptegel). Even later kwamen Diana en Justine aangestiefeld. Mijn kleding werd in twijfel getrokken aangezien ik de enige was die geen spijkerbroek droeg, en een shirt met lange mouwen in plaats van korte. Wat ik lang had, hadden de anderen kort en visa versa. Maar ik vertikte het me om te kleden dus lieten we het zo.
De discussie bracht ons bij Patrick en Justine. Officieel hebben ze geen relatieÖ ze bekijken nu of er meer is dan enkel vriendschap (????) Wij Hollanders zijn daar misschien wat nuchterder in, Kasper en ik snappen er niet zoveel van. Je komt elkaar tegen, vindt elkaar leuk, krijgt een relatie en zie dan wel hoe het verder gaat en of het wel of niet werkt. Maar om in de preverkering fase een fase in te bouwen waarin je bekijkt of het werkt, klinkt ons wat klinisch in de oren (de beyond-friendship-opstap-naar-relatie-fase). Maar goed, het gesprek bracht ons naar Patrick die, op aanhoudend verzoek van Justine, de haartjes rondom zijn tepel had geschoren. Wij mannen wreven al even bij op de schijnbaar zere plek tussen schouder en lies. De reden die Justine in eerste instantie opgaf, bracht ons verder in vertwijfeling over de aard van hun relatie. Ze vertelde ons dat haartjes op de tepel niet prettig is aangezien ze in je mond komen (flosdraad). Ze begreep weldra dat ze iets vreemds gezegd had want ze keek in een stuk of 5 paar verbaasde ogen. Wat moest haar mond op de tepels van Patrick, waar ze (en dat herhaalde ze keer op keer) platonische, vriendschappelijke relatie mee had? De strijdtoneel van de gekscherende, cynische opmerkingen was geopend en de kickoff werd gegeven door de opmerking dat het zogenaamd heel normaal is dat vrienden elkaar op de tepel kussen, dat doen Kasper en ik ook regelmatig. Justine begreep dat ze haar mond voorbij gepraat had, maar liet het er niet bij zitten (of zakte verder af in het drijfzand). Want niet alleen de tepelbedding is een scheerbeurt benodigd, ook andere lichaamsdelen (tussen navel en knieŽn) moesten volgens Justine er netjes en kort bijliggen. Al haar vriendjes hadden dit voor haar over gehad. Kasper en ik keken elkaar verwonderd en veelbetekenend aan: JustineÖ gevaarlijke vrouw. We lachten wat af en de grappen over scheren werden extremer en extremer. Uiteindelijk besloten we maar om naar de auto te lopen, en naar Calafell te rijden. Calafell is een dorpje in de buurt met genoeg mogelijkheden om eens lekker te dansen en we waren er allemaal (behalve ikzelf) hard aan toe om de beentjes van de vloer te lichten.
Aangekomen in Calafell (Justine reed, zodat Kasper en ik wat konden drinken) bleek het dorp vrij verlaten te zijn. Het altijd zo drukke uitgaansleven was geslonken tot enkele lege barren en wat verlaten restaurants. We betraden een tent genaamd Angelitos Negros, wat Zwarte Engel betekent. Een vijftal Spaanse dames en heren keken ons onderzoekend aan. De aankleding van de tent was modern maar gezellig. Felle kleuren maar veel prullaria met een knipoog naar de jaren 70. Souvenirs die de eigenaar door de jaren heeft gekregen van zijn bezoekers hangen aan de muur, soms met een cynische tekst erbij. Zo stond daar een beeldje van Pizza met het opschrift: NY is the Best. Zelfde met de Eiffeltoren en een opschrift over Berlijn. Boven in een hoek zag ik twee gele klompjes pronken plus een Delfs Blauw molentje. Nederland was weer stereotype vertegenwoordigd en een glimlach was van mijn mond af te lezen. De Angelitos Negros werd gekenmerkt door intens slechte muziek die, naar mate de avond vorderde, enkel slechter werd. Het was een mix van muziek uit de jaren 80, met eronder een straffe club-beat die uit de boxen brulde. Het was een vrij kleine club/kroeg maar de muziekinstallatie was geschikt om grote voetbalstadia te vullen met dreunen en tonen. Na een uurtje (more or less) waren we weer buiten op zoek naar een andere dansgelegenheid. Die vonden we bij een groot uithangbord waar Heineken op stond. Ready voor Freddy, altijd goed. We liepen binnen in een typische Spaanse danstent. De felle discokleuren beschreven de ruimte. De lange bar was rechts geplaatste en achterin was een dansvloer waar een stuk of 8 dames (en enkele heren) hun lichamen bewogen op de ritme van uitsluitend Spaanse hits. Ik voelde me er direct thuis. Hier was ruimte om te ademen en de Spaanse beat klonk spannend en opzwepend. We dronken nog een biertje aan de bar. Wilhelm stond al snel weer op de dansvloer. Hij is een uitstekend danser, en ongeacht welke muziek wordt gedraaid, hij kan zijn mannetje staan.
Ik besloot even wat vocht te lozen en stootte op de terugweg per ongeluk een drankje om van een van de dames die druk aan het dansen was. In Nederland is dit veelal de aanleiding van een langdurige discussie die 9 van de 10 keer het begin is van een bargevecht met eventueel dodelijke afloop. Het zijn veelal de dames die er een halszaak van maken. Mannen zouden met twee keer brommen en een nieuw biertje het hele incident binnen een minuut zijn vergeten, maar vrouwen hebben er nogal eens een handje van om er van alles en nogwat bij te halen en wat begon als een motorisch foutje wordt al snel WO III. Ik was op het ergste voorbereid toen drie, vier dames in de gaten kregen dat er iets om was gegaan en op mij afstormden. Ik kreeg een woordenstroom over mij heen in het Spaans en ik moet er wat schaapachtig bij hebben gekeken, want ze stopten hun monoloog en vroegen mij of ik Spaans sprak. Nee, en spreken jullie Engels? Ook niet. Snel uitgepraat. Maar er is altijd een persoon die wel een beetje Engels sprak en die werd en dan ook snel bijgehaald. Hallo, Hola. Ja, ik had inderdaad iets om gegooid. Wat was het, dan betaal ik het terug. Nee dat hoefde niet, maakte niet uit. Nee, geen probleem, als zij mij doorgeeft wat ze had gedronken dan haalde ik dat even. Iets met een shot (alcohol) schreeuwde het gedupeerde meisje naast mij. Ik kreeg iets door maar wist niet wat het was. Ik verstond het domweg niet en dus gebaarde ik naar de meisjes mij te volgen naar de bar zodat ze de bestelling zelf konden doorgeven. Even later stond het meisje trots met haar nieuwe drankje in haar hand en was ik 5 euro lichter. De dames stonden opdringerig om me heen me honderduit te vragen over mijn nationaliteit, leeftijd, naam, beroep enz. enz. Wat ik me ervan herinner heb ik geantwoord dat ik Nederlands ben, 28 jaar, DJ heet (zelfde als die man achter ons die aan het draaien is) en dat ik een adviseur ben. De drie dametjes heetten Marta, Olga en iets van Serdina. Ze waren rond de 2 jaar. Twee waren onderwijzeres en de derde was net klaar met de rechtenstudie. Dat was ongeveer al het Engels dat de dames konden en het gesprek stokte net zo snel als het was begonnen. De rest van de avond ging op aan dansen (heupen bewegen, alsof je loopt, en de schouders in tegengestelde richting bewegen, zo kreeg ik van een van de dames uitgelegd) en kijken (naar de Spaanse folklore die zich voor onze ogen manifesteerde).
De terugweg was stil een weldra lag ieder in zijn of haar bed. Ik werd de volgende morgen wakker om 11:30 uur, een record!

Deel 8 of zoiets.

Het ochtendritueel is danig verstoord, beste lezers en lezeressen (lezerinnen). Dat komt doordat mijn klokje van de computer 8:40 AM aangeeft en ik al 3 uur wakker ben. Maar daarover later meer.
De dag begon rustig. We waren pas ruim na 12 uur op het strand. Diana kwam ons opzoeken en vroeg zich af waar we bleven. Kasper was net klaar met postkaartjes schrijven en ik klapte de laptop dicht. De dag verliep rustig, hangen op het strand, zonnebaden en zwemmen. Rond 5 uur zijn Kasper en ik naar de winkel gegaan om ingrediŽnten te kopen voor sangria. Voor de mensen onder ons die net als ik niet weten wat sangria is: Sangria is een Spaanse drank bestaande uit wijn, vruchten (perzik, sinasappel), citroen (schillen), suiker, kaneel en rum (of gin, of spiritus, wat je ook maar in huis hebt met een alcoholpercentage van boven de 40%). Dit alles mix je in een grote fles en laat deze een dag staan zodat de suiker gaat reageren met de vruchten en alcohol als reactie oplevert. Na de boodschappen gingen we rechtstreeks naar het appartement van Diana om de drank voor te bereiden. Vervolgens terug naar het strand om de laatste zonnestralen mee te pikken en ons dagelijks portie beweging mee te pakken op het volleybalveld. Douchen, omkleden en om 21:30 uur verzamelden we ons voor een hapje buiten de deur. Het werd een pizzeria in Torradembarra. We aten buiten op een terras, we zijn in dit geval Diana, Justine (de onafscheidelijke vriendinnen), Alicia en Elena (2D) en Kasper en ondergetekende. Ik bestelde een pizza met de bekende 4 kazen en extra tonijn. Rond een uurtje of twaalf waren we terug op de camping. Linea Recta naar de Beachbar om aldaar een biertje te nuttigen. De beachbar is nu officieel Ďnot the place to beí. Ik kan alleen voor mezelf spreken, ik vind de Beachbar minder (niet) gezellig als met zín allen rondom een waxinelichtje zitten op het strand onder het afdakje van de ijsco stand. Call me old fashion. En dus verplaatste het toneel zich naar Frigo, de Spaanse naam voor Ola-ijs. Daar aangekomen troffen we Dianaís zusje Amanda met enkele jongens. Eentje lag al te slapen, de rest zat een beetje te hangen, zoals je dat behoort te doen op het strand wanneer de zon reeds enkele uren is ondergegaan. We hadden eerder die dag geopperd om te gaan nachtzwemmen (nightswimming), en Amanda had er wel oren naar. Ik kleedde me om (de ijsco stand is 50 meter van onze tent) even later kwam ook Amanda in bikini aanlopen, ze had zich thuis even verkleed. Verder wilde en ging niemand zwemmen en zo gebeurde het dat ik het water in dook met de 16 jarige Amanda. Amanda heeft pikzwart haar tot op haar schouders, en donkerbruine ogen. Ze is op 16 jarige leeftijd al een mooie meid wat veel goeds voorspeld voor de toekomst.
Dollen. Dat is wellicht een goede omschrijving van twee mensen die ís nachts het water in duiken om de hitte te ontlopen en de spanning op te zoeken. Het water is donker en daardoor worden de golven donkere bergen die je geregeld opslokken in het niets. Mysterieus, geheimzinnig en raadselachtig wordt de zee bij nacht. We bleven dicht bij elkaar, te meer omdat het minder eng is wanneer iemand bij je in de buurt bent. Ik moest continu denken aan de film Jaws, waarin de oude schipper het verhaal vertelt van hoe hij schipbreuk leed. Hij was matroos aan boort van een slagschip dat tijdens de tweede wereldoorlog in de stille oceaan werd geraakt door een Japanse onderzeeŽr. Het schip zonk in minder dan een uur en 1600 bemanningsleden dobberden in het water, vastgeklemd aan een stuk hout of iets anders dat dreef. Na enkele dagen kwamen de haaien, die geroutineerd een voor een de bemanningsleden verorberden. Ze vraten aan de bungelende benen zonder de moeite te nemen om het hele lichaam op te eten. Zo vertelde de oude kapitein dat hij iets naar zijn vriend riep die niet reageerde. Hij dacht dat zijn vriend sliep, maar later bleek dat zijn lichaam tot aan het wateroppervlakte was opgevreten. Het was een luguber verhaal die paste bij een film als Jaws en deze later zo beroemd heeft gemaakt. De gedachten aan haaien die aan je tenen knabbelden speelde die avond regelmatig door mijn hoofd. En om dat soort gedachten te bannen, ga je een potje ouderwets met elkaar dollen. Onder dollen wordt dan verstaan: elkaar nat spetteren, elkaarís benen grijpen om deze vervolgens in de lucht te werpen zodat de ander een koprol achterover maakt, op elkaar's rug springen om de ander onder water te duwen. We kennen allemaal de kinderachtige uitspattingen die je doet omdat water nu eenmaal zoín leuk speeltje is.
Na een half uur dollen hadden we er genoeg van en kwamen we uit het water. Kasper en wat vrienden van Amanda waren de enigen die nog bij Frigo waren. Toen ik terug kwam van het omkleden zag ik Diana aan komen lopen. Verbaast keken wij elkaar aan, ze was 20 minuten geleden naar haar appartement gegaan om te slapen. Haar verhaal maakte alles duidelijk. Ze kreeg haar sleutel niet meer in het slot, waarschijnlijk omdat er zand in het slot was gekomen. Haar zusje had ook een sleutel en ze wilde het met die sleutel proberen. Ik vergezelden de dames naar hun appartement, in de heilige overtuiging dat ik het probleem zo zou hebben opgelost. Niets bleek minder waar, de sleutel ging er voor 1/3 deel in, en stuitte toen op een muur waar je onmogelijk doorheen kon prikken. Met mijn hele gewicht heb ik tegen de sleutel geduwd maar het resultaat bleef dat de sleutel niet verder kwam. Er zat niets anders op voor de dames dan op het strand te slapen. Diana greep een halve zenuwinzinking en begon (wederom) hard te huilen. Hoewel ze op vakantie is krijg ik het idee dat haar emotionele weerstand met de dag minder wordt. Ze lijkt af en toe op een gewond vogeltje en bij de eerste de beste tegenslag raakt ze volledig van de kaart. Amanda zag er de lol wel van in, op strand slapen en de zonsopgang meepikken. Kasper en ik besloten bij de dames te blijven en zo gebeurde het dat om 3 uur ís nachts een vier persoons bed werd klaargemaakt onder het afdakje van de Frigo. Vier luchtbedden plus enkele handdoeken en slaapzakken dienden als kingsize bed. Om half vier deden we het licht uit en even later viel ik als een blok in slaap.
Ik werd wakker toen het al licht was. De zonsopgang was net begonnen. Amanda zat rechtop in bed te genieten van de eerste tekenen van een nieuwe dag. Langzaam werd ik wakker. De handdoek die als kussen had gediend nam ik mee naar de kustlijn om deze als kleedje te gebruiken. Amanda volgde mij naar de kust en even later zaten we samen te genieten van de wonderen van de natuur. Ik had heel graag met jullie willen delen wat een enorm mooi festijn het is, de geboorte van een nieuwe dag. Wanneer ik mijn laptop bij me had gehad, zou ik 3 paginaís kunnen uitweiden aan de prachtige kleuren die reflecteren op de wolken. Continu veranderen de kleuren van de wolken, van intens paars, naar donker rood naar fel oranje en licht geel. Ook zie je elk moment nieuwe wolken verschijnen en verdwijnen andere wolken weer doordat het zonlicht hen verbleek aan de azuurblauwe lucht. Achter ons is de lucht blauw en zonder wolken. Het egale blauw verloopt geleidelijk van marineblauw tot het helderste blauw dat ik ooit heb gezien. Na een klein uurtje werd de zon zichtbaar. Als een groot peertje met enkele miljoenen Watts ging hij boven de Spaanse bergen. De reflexie van de zon was te zien in het water van de zee, als een 10 baans snelweg zonder autoís.
We kwamen regelmatig mensen tegen die aan het joggen waren, oude echtpaartjes die hand in hand het strand af wandelden, of mannen met honden die de vroege uurtjes gebruikten om de hond te laten ravotten in de branding.
Diana werd wakker en kwam bij ons zitten. Ze had niet veel geslapen, maar het was meer dan niets. Haar humeur wordt sterk beÔnvloed door de hoeveelheid slaap die ze heeft gehad. U snapt wellicht wat ik bedoel.
Ik ga even slapen, maar ben zo terug.

Deel 9?
Zo terug, is twee dagen later geworden.
Eerst wil ik wat feiten melden:
1) het is een stralende dag, wat betekent dat het kwik makkelijk naar de 35 tot 40 graden zal stijgen.
2) mijn klok staat op 11:00 uur, wat betekent dat ik 6 en een half uurtjes slaap heb gehad. Ik voel me fit, maar mijn ogen zitten nog dicht (vandaar de spelvouten).
3) Het was relatief druk op het strand, toen ik mijn ochtendbad nam. Ineens begreep ik het, het is vandaag zaterdag en al die Spaanse gasten uit Barcalona komen hier voor dag en dauw, koning en koningin te spelen op MIJN strandje.
4) Het water in de zee is erg helder vandaag, ik kan hier en daar al wat vissen zien wegschieten. Ik haat vissen, zoals ik alles haat wat niet op batterijen werkt en een onvoorspelbaar gedrag ten toon spreid.
5) Misschien bedenk ik er later nog wat meer.

Eerst even terug naar de dag die volgde op de nacht toen we op het strand hebben geslapen. Ik sliep die dag nog anderhalf uur in mijn tent (de parasol letterlijk half in mijn tent gezet om enige schaduw te kweken) toen ik nat van het zweet en snakkend naar adem wakker werd. Opfrissen en met een chronisch slaapgebrek sleepte ik mij naar het strand. Justine, Diana, Alicia, Elena en Jack(ass) waren reeds aanwezig. Jack (ass) is een Engelsman die bij de groep is gevoegd. Hij loopt ook al enkele jaren op de camping rond en was die dag ervoor aangekomen. Hij heeft het typische engelse uiterlijk. Dun lijf, lang hoofd, kort warrig haar en een half ongeschoren baardje. Hij is achttien jaar oud wat soms erg goed merkbaar is. Verder dezelfde cynische humor als de Hollanders onder ons.
De dag ging voorbij met luieren, ouwehoeren, slapen, insmeren (vooral Kasper) en volleyballen. Tegen 6 uur gingen Justine, Kasper en ik naar Dianaís appartement om de Sangria te proeven. Het smaakte prima, naar een beetje waterig wijntje maar met een hoog alcoholpercentage. Na twee glazen (drie?) gingen we terug naar het strand om nog even te genieten van de laatste zonnestralen.
ís Avonds (9:15 uur) liepen Kasper en ik naar het appartement van Diana gegaan om daar te eten. We aten pasta met broccoli die ik had klaargemaakt in het keuketje van hun appartement. Wederom Sangria. Na het eten voegden William en Justine, en Alicia en Eline (twee subgroepjes) ons bij de groep. Gezamenlijk liepen we naar de Frigo om daar de rest van de Sangria te drinken. Rond een uurtje of twaalf ging bij mij het lichtje uit. Het gebrek aan slaap mixte zich met de rode kleur van de Sangria en de vermoeidheid nam de overhand. Ik verliet de club rond half een en ging lekker lang slapen. Weltrusten.

De volgende morgen werd ik wakker gemaakt door Kasper. Het was 10:30 uur (wow! 10 uurtjes geslapen!) en om 11 uur zouden we naar Barcelona gaan. Snel douchen, eten inslaan en om 11:15 uur reden we monter op de snelweg (peage ofwel tolweg) naar Barcelona. Rond 12 uur kwamen we aan bij de vele snelwegen die rondom Barcelona lagen. We pikten de juiste snelweg, maar kwamen er na enige tijd achter dat we de juiste weg hadden maar aan de verkeerde kant reden, we moesten naar het zuiden in plaats van het noorden. De alternatieve route werd uitgestippeld. Ik zat met de toeristische kaart van Barcelona op schoot en Kasper manoeuvreerde zijn auto behendig tussen het verkeer van B. Ongelofelijk hoe slecht die Spanjaarden rijden. Tegen het asociale af. Spiegels op de auto is enkel voor versiering, daar hoe je NOOIT in te kijken. Telefoneren met een hand, praten met de persoon naast je en vervolgens continu wisselen (for no good reason) van baan is de normaalste zaak van de wereld. Jij bent de belangrijkste auto in Barcelona en mag dus overal voordringen. Taxiís zijn nog erger want die werken op de snelweg en claimen dus hun eigen territorium. Daar komt bij dat de Spanjaarden hele rare regels hebben met betrekking tot kruispunten en rotonden. Op de meest vreemde plaatsen staan stoplichten die altijd op rood staan. Maar wanneer ze even groen oplichten, dan hoef je er niet op te rekenen dat de weg vrij is. Autoís die van een andere richting zijn gekomen, en nog snel even door oranje (en rood) zijn gereden zien het lege stukje snelweg en haasten zich om die ruimte te bezetten met hun Seat Ibiza of Leonís. Dan zijn er nog de immer en altijd parkerende autoís. De officiŽle stelregel in Barcelona is, dat als je ergens moet zijn, en je houdt zicht op je auto, dan mag je die rustig op de weg parkeren (wel met knipperlichten aan). En zo gebeurt het regelmatig dat je op een tweebaansweg rijdt waarvan de linkerbaan wordt ingenomen door autoís die prompt voor je opdoemen, knipperlichten aan en verder verlaten. Het is ongelofelijk gevaarlijk wanneer je op zoveel verschillende factoren moet letten. Steken er geen voetgangers prompt over, staat er niet ergens een stoplicht op rood, komen er geen autoís van kanten waarvan je het niet verwacht, staan er geen autoís stil op de weg waar jij net 50 bent gaan rijden, en indien zo, kun je op tijd invoegen naar links om de auto/vrachtwagen of ander vervoersmiddel, op tijd te ontwijken. We hebben alles gezien. Taxichauffeurs die twee rijbanen blokkeerden, mensen die midden op de weg hun auto parkeerden om te lunchen, vrachtwagens die kruispunten bezetten en de altijd aanwezige motor- en scooterrijders die met een rondgang langs je auto sjeesden, daarbij op millimeters je lak en spiegels ontwijkend. Barcelona, heerlijke stad, maar de rijbewijzen vertegenwoordigen niet de rijbekwaamheid van de inwoners.En dat is alles wat ik er over kwijt wilde.
Enfin, we bereikten het Joan Miro museum nadat we dus dwars door de stad zijn gereden en meerdere malen de Dood in de ogen hadden gekeken. Joan Miro is een van Spanjeís beroemdste schilders. Hij is van de afdeling Abstracte Kunst. Zijn schilderijen zijn bekend om de vage strepen, zwarte lijnen met stippen aan de uiteinden en de felle kleuren. Kasper is een sterk Miro liefhebber, ik ben meer van het concrete (Rembrand, Van Gogh , dat soort Hollandse Jongens). Maar goed, de afspraak was, twee dagen strand, een dag cultuur. En het was alweer drie dagen geleden dat we naar Tarragonna waren geweest, dus bevond ik mij op deze vrijdagmiddag tussen de schilderen waarvan de opdruk aangaf het een man en een vrouw was, daar waar ik enkel een paar rare strepen zag.
In zaal 22 zag ik een schilderij en na lang kijken besloot ik dat ik snapte waar het om ging. Het schilderij was voor een derde groen (bovenste laag) daarna een donderblauwe laag en de rest was goud. Links bovenin was een rode bal en in het gele zal ik een ovaal figuur, lichtblauw aan de binnenkant en donkerblauw aan de buitenkant. Na lang kijken zag ik er het strand in. Groene lucht, donkere, dreigende zee en het goudgele zandstrand waar iemand met zijn ovaalvormige blauwe handdoekje op lag. Triomfantelijk liep ik naar het schilderij, blij eindelijk die rare Miro te snappen. De titel van het schilderij bestond uit vier zinnen, en had iets te maken met de Spaanse burgeroorlog, de revolutie en goudzoekers. Ik kwam tot de conclusie dat Miro en ik nooit vrienden zouden worden. Hij is in 1983 op 100 jarige leeftijd overleden.
Gewapend met voor 88 euro aan Miro aandenken (en een kalender van Dali voor mij) verlieten we het museum en reden dwars door Barcelona op weg naar het Guell parc. (vast niet goed gespeld, maar Pa, als jij het weet, verbeter het dan aub). Guell was een rijk man die begin vorige eeuw besloot om in Barcelona een groot stadspark aan te leggen. Zijn goede vriend Gaudi werd gevraagd om hier en daar wat leuke dingetjes te ontwerpen en zo is men in 1900 begonnen met de aanleg van het Guell parc. Veertien jaar later was Gaudi nog niet klaar en door gebrek aan financiŽn werd het project gestaakt. Enkele jaren later kocht de gemeente het park op en sindsdien is het een van de hoofdattracties van Barcelona. Het park is gemaakt tegen een berg aan en aan alles kun je merken dat Gaudi het park heeft ontworpen. De ronde vormen, grillig, en bizar. Gotische kunst heeft zijn uitwerking gehad tot in de kleinste details. Het zou te ver gaan om dit tot in detail te beschrijven maar enkele highlights: de reling van de paden zien er uit als golvende pilaren, waarvoor ronde stenen zijn gebruikt die schuin staan en elkaar op een meter hoogte raken. Kabouters zouden tussen de stenen kunnen lopen. Op het grote plein in het midden van het park is een lange bank gemaakt (ongeveer 100 meter lang) die het plein omringt. De bank is volledig opgetrokken uit mozaÔek en beschrijft honderden taferelen. Op tientallen plaatsen zijn afdaken gemaakt die 5 meter hoog zijn en ondersteund worden door grillige druipsteenpilaren. En waar de pilaren het dak raken, kijken kleine engeltjes je vredig aan. Een ander geweldige bijkomstigheid is dat je vanuit het park een extreem mooi uitzicht hebt over de stad en erachter de Middellandse zee. De Sagrada Familia is goed te zien vanuit van park, evenals de andere bezienswaardigheden van Barcelona. Het was druk in het park, veel toeristen van Duitse, Franse en Spaanse afkomst krioelden als mieren door elkaar. Toch waren er genoeg plaatsen waar het rustig was en het leek alsof je de enige was in het park. Gaudi is meer mijn man, geweldige architect en iemand die zijn tijd ver, ver vooruit was. Zelf nu, 100 jaar later, zijn er weinig bouwwerken die met dezelfde durf, lef en creativiteit in elkaar zijn gezet. Misschien probeert de Efteling de bizarre sprookjesachtige vormen van Gaudi te imiteren maar verder heb ik zoiets weinig gezien. (maar ja, misschien kijk ik niet goed genoeg, architectuur is niet echt een hobby van me).
Rond 6 uur (na een snackstop bij de BurgerKing) waren we terug op de camping. Ons Ďclubjeí zat op de bekende plaats en weldra voegden wij ons bij hun.
Het avond eten werd in hetzelfde Italiaanse restaurant genuttigd als twee dagen ervoren. Ditmaal alleen door Kasper en ik. Om 23:00 uur waren we terug op de camping waar de dames al naar ons aan het zoeken waren. Twee biertjes in de Beachbar, slechte muziek en Kasper, Diana en ik liepen terug naar de tent. De rest ging naar een nabijgelegen dorp om de disco te proeven. Kasper was erg moe en ging direct slapen, ik bleef nog even nakletsen met Diana op het strand. Het was onbewolkt en de sterren fonkelden aan de hemel. We gingen te laat naar bed, maar het was de afsluiting van wederom een perfecte dag. Weltrusten.

Deel 10.

De volgende dag was wederom samen te vatten in: zinloos gehang aan het strand, werkend aan de huidkanker, zweet afspoelen in de Middellandse zee en aan het einde van de dag natuurlijk een potje volleybal. Het zijn zo van die dagelijks routines die mijn dag vullen en ik vind het heerlijk. Zoals ik de dag begin met een bak eigen gebrouwen koffie, uit een koffiepot die ik heb gekocht in een Spaanse winkel. Het bestaat uit twee delen, het onderste deel is het reservoir voor het water waar een trechtervormige filter in past. Precies drie schepjes koffie en de filter is vol. Dan schroef je het bovenste deel erop en zet het geval op het vuur. Wanneer het water kookt, duwt de warmte het water omhoog door de filter naar het bovenste deel van de koffiepot. De koffie kan niet teruglopen en na enkele minuten trakteer je jezelf op een pot verse zwarte koffie.
Aan het einde van de dag loop ik altijd in zwembroek naar de douches. In mijn ene hand de toilettas en in de andere hand een schone boxershort en de korte broek die ik die avond zal dragen. In de douche gebruik ik eerst de Andrelon Glans Shampoo voor mijn (blonder wordende) haar en daarna de Dove Cream om het zout van mijn (bruiner wordende) lichaam af te spoelen. Het geheel duurt maximaal 20 minuten. Daarna voor de spiegel bij de wasbakken scheren, tanden poetsen en fugde (een soort gel / wax) in mijn haar. Mijn avond begint schoon, fris en fruitig.
Het plan voor deze zaterdagavond was dat we met zín allen naar de disco zouden gaan. Kasper en ik nuttigden onze avondmaaltijd in het restaurant van de camping. Het eten was eenvoudig maar afdoende, de service domweg slecht. Discriminatie is heel gewoon in Spanje. Overal betalen we de hoofdprijs voor biertjes, boodschappen of souvenirs. Daar komt bij dat we in totaal uren hebben moeten wachten op bediening terwijl om ons heen de Spanjaarden vlot en netjes bediend worden. Ik vind het niet erg, het geeft mij het toeristische gevoel, het gevoel dat ik een tijdelijke buitenstaander ben, niet in staat mijn beklach te doen, een ongewenste gast in een land waar ik mij nooit gastvrij heb gevoeld. Daarbij reken ik natuurlijk niet onze Spaanse vrienden die ons keer op keer geholpen hebben en waar we iedere dag het grootste deel van de dag samen spenderen.
Na het eten verzamelden we bij de Beachbar. Het was inmiddels een uurtje of 12 geworden maar pas om 1 uur ís nachts vertrokken we naar de disco. Kasper, Jack (de Engelsman) en ik reden met Anna mee. Ze had een oude Peugot met diverse mankementen. Zo moest ze eerst de radiator bijvullen voordat we konden vertrekken. We waren alle drie erg verbaast dat de Łberhaupt wist hoe ze de motorkap open kon krijgen, laat staan dat ze wist waar het koelvloeistofreservoir zat. De rit was kort maar heftig. Ik heb al langdurig uitgewijd over het gebrek aan rijvaardigheid van de Spaanse bevolking en Anna waar op en top Spaans. Ze was met ons in gesprek, daarbij slechts incidenteel een blik op de weg werpend, ondertussen drukte ze op diverse knoppen en schuifjes voor luchtverkoeling, radio etc. Toen wilde ze met een vrije pink ook nog een vriendin gaan bellen om half twee ís nachts. Het werd ons allemaal iets teveel en uiteindelijk pakten we de telefoon van haar af met de mededeling dat ze later maar moest gaan bellen.
Justine is net gearriveerd dus gaan we picknicken in El Roc. Daarover later meer.
Toen we om een uurtje of 1 bij de disco arriveerden konden we vlot onze auto parkeren op het immense parkeerterrein voor de disco. Er stond een lange rij van enkele honderden mensen te wachten voor de disco, maar toch waren we relatief vlot aan de beurt. Toen we binnenwaren kregen we een goed beeld van de disco. Het was een open disco wat betekende de disco bestond uit een groot vlak terrein waar een hoge muur omheen is opgetrokken. Op het ontstane veld waren drie grote tenten opgetrokken waar mensen konden dansen (op Spaanse en hedendaagse muziek). Verder waren er diverse stands waar men tegen absolute maximumprijzen hun dranken konden bestellen. Het leek nog niet erg druk, zo rond half twee. Slechts 1 tent was vrij vol en wij begaven ons daar om op gepaste wijze de voetjes van de vloer te gooien op de muziek van Spaanse helden en heldinnen. Enfin, het was warm, wij waren warm en het dansen maakte ook niet dat we ons minder warm gingen voelen en dus slopen Kasper en ik bij de groep vandaan om een biertje te bestellen (ons 2e). We keken elkaar even verbaast, geschrokken en vervolgens laconiek aan. De hoofdprijs voor twee flesjes goedkoop bier was vanavondÖ. 10 euro. Prikkie!
Overal op het veld stonden tafels met stoelen waar Kasper en ik op gegeven moment op plaatsnamen om zodoende onszelf een goed beeld verschaffen op hetgeen zich voor ons gebeurde. Daar liepen dan de stoere Mannetjes van Spanje. Ze zijn allemaal een kop kleiner dan ik was. Aan linker of rechtshand schuifelt een Spaans Grietje van het type Mavo Ė D niveau, drie keer blijven zitten. De topjes waren klein, de jurkjes leken op uitgerekt ondergoed en de kapsels roken naar gel en knoflook. Maar de Spaanse vrouwen zijn goed in 1 dingÖ slank blijven. Onze theorie is dat hun geheim schuilt in hun voorkeur voor vis, het warme weer en het daarbij samenhangende gebrek aan eetlust en hun siŽsta, kort slapen, actief zijn, weer kort slapen enz.
Om half vier verzamelden we ons bij de ingang van de toko om naar huis te rijden. William, die we de hele avond al kwijt waren, had contact gezocht met twee Spaanse dames. En hoewel we ze voor het eerst in ons leven ontmoetten, ging het begroeten gepaard met twee zoenen, op elke wang ťťn. Spaanse traditie. Olť.
Even later lagen we op een oor. Ik denk dat ik alle 15 coupletten van het Wilhelmus bij elkaar heb gesnurkt.
Weltrusten.

Zondag. Deel 12, denk ik.
We zijn nu twee weken en 1 dag op vakantie. Het lijkt meer, maar aan de andere kant nadert het einde van ons samen zijn. Ik schrijf dit een dag later, op maandag en morgenavond vertrekken wij naar het kikkerlandje, ongetwijfeld uitgewaaid wordend door onze vakantievrienden.
Te vroeg werd ik wakker, geen ochtendrituelen maar lang douchen om mijn ogen open te houden. Om 11 uur verzamelden Kasper, Justine en ik in het appartement van Diana. Haar vader heeft een motorboot (70 PK) waarmee we een ritje gingen maken. De boot lag in een nabijgelegen dorpje (Tarradembarra) in de haven. Na het tanken tuften we de haven uit. Eenmaal uit de haven trok Dianaís vader de motor open. Met een gang van zoín 60 kilometer per uur stoven we over de golftoppen. De wind door onze haren en de zon op onze rug. Het was fantastisch. De Spaanse kust bestaat uit diverse inhammen en in een van deze inhammen werd de boot voor anker gelegd en doken wij het water in. Duikbrillen, zwemvliezen en snorkels werden tevoorschijn gehaald en aangetrokken. Het water was zo helder dat we ver konden zien. Ik ben niet zo van het ďflora en faunaĒ verhaal, maar Kasper had het zichtbaar naar zijn zin. We zwommen naar de kant. Deze bestond uit een steile rotswand. De erosie had de rots scherp gemaakt, zonder handschoenen kon je de rotswand niet opklimmen. We kwamen iemand tegen die een inktvis had gevangen, maar logischerwijs was ik al terug op de boot. Leuk voor de anderen, aan mij niet besteed.
Even later vertrokken we weer. We voeren recht de Middellandse zee in, de kustlijn achter onze rug. Diana en ik waren boegbeeld, af en toe raakten onze voeten het water. En hoewel er weinig golven waren in het water, werden we af en toe de lucht in geworpen wanneer we de golfslag van een andere boot kruisten. We kraaiden het uit van plezier.
Op enkele kilometers van de kustlijn stopte Vader Diana de boot en doken wij weer in het water. De meetapparatuur gaf aan dat de bodem 64 meter onder ons lag en het oppervlaktewater een temperatuur had van 28 graden. Duikbril op, maar meer dan azuurblauw zeewater konden we niet zien. Gelukkig zag ik niets wat op vissen leek.
Na deze korte verfrissing voeren we langs onze camping en het appartement van Diana en Amanda. Tegen een uur of twee waren we weer op in de haven en een uurtje later op het strand voor onze tent.
Aangezien we nog niets substantieels hadden gegeten besloten Kasper en ik een Spaans hapje te doen. We reden naar El Roc, (de Rots), een pittoreske plaatsje even ten noorden van ons plaatsje. Daar aangekomen bleken de drie restaurantjes bomvol te zitten en snel reden we naar een restaurantje waar we langs gekomen waren op weg naar El Roc. Een typisch Spaans Restaurantje, vol met Spaanse gasten. Het eten was erg goed, salade vooraf met tonijn, mozzarella, tomaat, sla etc, als hoofdgerecht een kalfsvlees in roquefortsaus, en cappuccino toe. De maaltijd werd weggespoeld met een half litertje Rosť.
Terug op het strand ontmoetten we Jack, de Duitser, Danja, Alicia, Anna en Elena, Diana en Justine.
De dag vorderden met factor 4 op onze lichamen, Kasper druk met ďDe ontdekking van de HemelĒ (Harry Mulish) en ik pendelde heen en weer tussen zee en strand.
Het plan werd gevat om ís avonds in El Roc te picknicken. Eerst namen we afscheid van Elena die weer per trein (ruim 12 uur rijden) terugging naar haar universiteitsstad. Om een uur of negen verzamelden we ons voor de camping, bepakt met ingrediŽnten voor de maaltijd. Er wilden steeds minder mensen meerijden met Alicia, en dus reden Justine, Kasper, Diana en ik in de Peugot en reed Anna met Alicia mee in haar auto.
El Roc heeft haar naam te danken aan een rotsplateau die uitsteekt in zee. We namen plaats op de rots met achter ons de restaurants die nog steeds vol zaten met toeristen uit Spanje en Duitsland. De picknick was erg gezellig. Alicia had een eigengemaakte aardappelsalade meegenomen, Kasper en ik waren druk met de tonijn/ui/mayonaise sandwich, ik had zelfs een doosje roggebrood gevonden. Niet iedereen is weg van roggebrood, maar ik vond het lekker (zeker met een dikke laag blauwe kaas erop). Tegen twaalven reden we terug naar de camping en zetten we onze avond voort bij onder het afdakje van Frigo. Ik was erg moe van de dag ervoor (disco) en besloot vroeg naar bed te gaan. De rest bleef nog een uurtje zitten.

Maandag! Deel 13.
Onze laatste volle dag! We moesten nog zoveel dingen doen, dat het erop neerkwam dat we helemaal niets deden. Alsof het een gewone dag was, begon ik met schrijven, daarna naar het strand. Ik stelde aan Kasper voor om iedereen uit te nodigen voor diner bij ons. Diana, de Duitser en wij tweeŽn waren de enigen die konden, de rest had verplichtingen elders. En dus tijdens de siŽsta begaven wij ons naar de supermarkt om de boodschappen te doen voor onze avondmaaltijd. Tegen 4 uur lagen we weer op het strand en rond 6 uur kwam Amanda aanlopen met de Volleybal in haar hand. In eerste instantie speelden Jack en ik tegen Amanda Kasper en de Duitser. Later diende een man van rond de 40 (ook Duitser) genaamd Kes zich aan om mee te spelen. Het werd drie tegen drie. Kes was buitengewoon goed in volleybal en het niveau van ons spel steeg direct. Het werd een verbeten strijd die wij slechts met minimaal verschil konden winnen. Beide teams speelden hun beste volleybal ooit en onze lichamen waren dan ook volledig beplakt met zand (een combinatie van zweet en zweefduik in het zand). Tegen half negen werd het tijd om af te spoelen in de zee, douchen en voorbereiden van de maaltijd. Het eten verliep chaotisch maar gemoedelijk. We hebben lekker gegeten alleen was onze BBQ te klein om goed heet te worden. De kippenpootjes hebben gemiddeld anderhalf uur op de gril gelegen, met mij ernaast om voldoende zuurstof aan te voeren.
Halverwege kwam Amanda, het schone 16-jarige zusje van Diana, langs met in haar handÖ. het schilderij uit hun appartement welke haar moeder geschilderd had. Misschien heb ik het eerder al vermeld (ik schrijf dit nu enkele dagen later, reeds terug in Nederland en weet niet meer precies wat ik wel en niet opgeschreven heb) maar toen ik voor het eerst in Dianaís en Amandaís appartement kwam zag ik aan de muur een stel hele mooie schilderijen, van het type DVDWW (dat-vindt-dirkjan-wel-wat). Bij navraag bleek dat haar moeder dus de creatieve geest had. Ik had direct interesse en vroeg mij af in hoeverre haar moeder bereid zou zijn een van haar schilderijen aan mij te verkopen. Verbaast keek Diana me aan toen ik dit voorstelde. Verkopen? Haar moeder had nog nooit iets verkocht, de gedachte alleen alÖ Maar goed, Diana had haar moeder dit voorgelegd en deze was zo vereerd geweest dat ze me het schilderij had geschonken. Ik voelde me lichtelijk opgelaten, zomaar een schilderij inclusief lijst en alles geschonken te krijgen dat ik mij bezon op een goede tegenprestatie. Na lang beraad met de beide zusjes (wat vindt je moeder leuk, waar houdt ze van enz.) besloot ik om iets typisch Nederland voor haar te kopen wanneer ik terug zou zijn en haar dat opsturen. Ik liet Amanda een briefje voor me schrijven in het Spaans (de moeder spreekt geen 2 woorden engels) en schreef dit over in mijn eigen handschrift. Het schilderij vond een plaats op de achterbank van de auto.

Bonte Avond. Dat was het plan. We hadden iedereen al een beetje ingelicht over de traditie in Nederland om een vakantie af te sluiten met een Bonte Avond. (Iedereen sprak het uit met het accent uit zijn of haar eigen land. Zo hadden de Duitsers het over Boente Ahbont en de Spanjaarden het over Boejnthe Abťnt). Het zou erop neerkomen dat we gezellig zouden ouwehoeren over de afgelopen twee weken en hoe we het gehad hebben, leuke anekdoten ophalen en veel lachen. Na diner begaven we ons richting strand. De Frigo was bezet met kleine Duitse jongetjes en dus weken we uit naar de kustlijn. Kasper begon de avond met het vertellen hoe hij over iedereen dacht en hoe die op hem over waren gekomen. Dirk Jan volgde, daarna de Engelsman en de Duitser. Diana, die volgende was van het rijtje, kon moeilijk uit haar woorden komen, ze was niet gewend om (spontaan op commando) aardige dingen over iemand anders te vertellen, daar was ze wat onwennig over. Justine maakte het helemaal bont (?!) door twee zinnen mede te delen, ten eerste dat ze hier helemaal niet van hield (terwijl ze toch al ruim anderhalf uur aandachtig naar de anderen had zitten luisteren) en dat ze Kasper en mij te oppervlakkig vonden omdat we iets hadden gezegd over haar lichaam (borstomvang) en de tatoeage op haar rug. De stemming sloeg vrij snel om en een half uurtje later gingen we uiteen. De volgende dag deden we wat navraag. Inderdaad, ze was ongesteld, en daarbij was ons vermoeden dat het telefoontje die ze die avond met Patrick had gevoerd niet zulk goed nieuws had gebracht als ze gehoopt had. We besloten Justine even links te laten liggen en hebben de volgende dag niet meer dan 5 woorden met haar gewisseld.

De volgende dag dinsdag, laatste dag van de vakantie.
Het laatste biertje van de Bonte Avond was niet het beste idee geweest, merkte ik aan mijn kloppende slapen. Loom stapte ik het zeewater in. De laatste keer van de vakantie. Opgefrist terug naar de tent om de laatste keer mijn koffie te zetten volgens het Spaanse Koffie Systeem. (SKS). Kasper was intussen ook wakker en enig overleg volgde. We besloten om 1 tent af te breken en alle bagage klaar te zetten in de andere tent. Anderhalf uur later waren we zover. Toen vertrokken we naar de supermarkt om wat wijnen voor de thuisblijvers te kopen en eten en drinken voor onderweg. Rond twee uur waren we terug op de camping en doken wij het water in. Even later was bijna iedereen siŽsta houden en zaten we met Danja (een Nederlandse puber) en de Duitser op het strand. Kasper was nog steeds de Hemel aan het Ontdekken. Ik besloot om naar het appartement van Diana te gaan om haar moeder persoonlijk haar bedankbriefje te geven. Ze was duidelijk verrast en dankbaar. Later hoorde ik van Diana dat haar moeder best trots was over het feit dat een van haar schilderijen zou pronken in Nederland. Internationale allure zullen we maar zeggen. De uren verstreken langzaam. Ik merkte aan Diana en Amanda dat ze opzagen tegen ons vertrek. Laatste keer het luchtbed de zee op, lekker hangen en luchtige praat. Amanda, hoewel slechts 16 jaar, maakte een steeds sterkere indruk op mij. Het zou later een mooie, slimme en sterke vrouw worden. Het creatieve had ze duidelijk van haar moeder, ze had zich ingeschreven voor de kunstopleiding waar ze na de zomer aan zou beginnen.
Om 7 uur pakten we alles in de auto. Daarna douchen en opfrissen. We waren er klaar voor. Iedereen kwam van het strand naar onze kampeerplek om afscheid te nemen. Diana moest een traantje laten. Veel beloften, veel bedankjes (voor de fijne tijd) en toen de auto in, terug naar het Kikkerlandje. Kasper reed en ik droomde nog even over de witte stranden van Creixell en de nieuwe vrienden die we gemaakt hadden. We hadden een geweldige vakantie gehad.

De Terugreis.
Over de terugreis kan ik vrij kort zijn (jaja). Twee uur Kasper achter het stuur. Bij Girona tanken en Dirk Jan achter het stuur. Ergens in Frankrijk Kasper weer achter het stuur. 400 KM voor Parijs een parkeerplek gezocht en rond 2 uur ís nacht wat geprobeerd te slapen. Kasper had helemaal geen oog dicht gedaan en ik sliep af en toe. Drie en een half uur later stapte ik weer achter het stuur. Na anderhalf uur rijden werd het tijd om te tanken, maar ik gokte erop dat ik het volgende benzinestation nog kon halen. 7 kilometer voor dit benzinestation was de tank volledig leeg en stonden we stil aan de kant van de weg. Parijs was 237 kilometer van ons verwijderd. Dieptepuntje van de vakantie en geheel aan mijzelf te danken. Radeloosheid, desillusie en schuldbesef. Dat waren zo wat termen die mijn gevoel illustreerde. De laatste kilometer gleden we bergafwaarts en de auto werd stil gezet naast een praatpaal.
Je zou verwachten dat de mannen en vrouwen die bij je aan de lijn krijgt ook Engels (of Duits of iets anders dan Frans) zou spreken, niets is minder waar. In gebrekkig Frans legde ik uit dat we zonder benzine zaten. De man legde uit dat er binnen een half uurtje iemand zou komen om ons te helpen. En inderdaad, 20 minuten later arriveerde de hulpdienst. Ook hij sprak enkel Frans en zijn eerste woorden waren de kosten die wij moesten betalen voor de geboden hulp. 122 euro. Wij hadden slechts nog iets van 30 euro op zak en dus hadden we een probleem. Dit werd opgelost doordat hij onze wagen op zijn truck plaatste. Gezamenlijk reden wij terug naar het kleine dorpje waar hij zijn garage had. Daarbij maakten wij gebruik van enkel verborgen op en afritjes die her en der aan de autoroute lagen. Hekken werden met sleutels geopend en weer afgesloten. Ongeveer 20 minuten later bereikten wij zijn garage. Kasper en de man van de sleepwagen waren druk bezig met het starten van de auto terwijl ik in het kantoortje de financiŽn afwikkelden. Een kwartiertje later waren we klaar en vertrokken we weer richting Parijs. Al met al had de oponthoud zoín anderhalf uur geduurd, de cynische grappen van Kasper duurde tot we Zwolle in zicht hadden.
Rond een uur of twee waren we in Nederland. Eerste stop was Hazeldonk, voor het beter McDonalds-werk en tanken op kosten van Kasperís werk. Om half vijf opende ik de deuren van de Groeneweg nummer 13. Na 20 uur reizen, 16 uur rijden en 1700 kilometer waren we weer veilig thuisgekomen. Ik ga een dutje doen.
Einde.
je liefje - 8 februari 2006
da boeit me echt ni


Dirk Jan - 8 februari 2006
Wa boeit ge ech ni? De Nederlandse taal?


EdwardCex - 9 augustus 2019

Excellent tips. Thanks.
canadian online pharmacy
canadian pharmacy no prescription needed - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

[url=http://persianewspaper.com/?p=638&unapproved=180986&moderation-hash=bc2a952d78ae73b3127551cb422aa630#comment-180986]drugs without prescription nib[/url] 15cda55


Michaelcrava - 9 augustus 2019
You actually stated it terrifically!
viagra canada
online pharmacy
canada pharmacies/account
canadian pharcharmy
canadian pharmacy drugs online - http://canadianpharmacyntv.com/

canada prescriptions drugs phew 5d15cda


Charlesmex - 9 augustus 2019
You actually expressed this fantastically!
pharmacy online
pharmacy northwest canada
prescription drugs prices
canadian pharmacies online
best canadian pharmacies - https://www.trustedwebpharmacy.com/

cheap prescription drugs Lit 6191b25


DeshawnBep - 9 augustus 2019

Nicely put. Appreciate it.
canada drugs pharmacy
best 10 online canadian pharmacies
meds online without doctor prescription
northwestpharmacy
buying drugs canada - https://www.safeonlinecanadian.com/

canadianpharmacyking.com Lit 25d15cd


Larryanype - 9 augustus 2019

Fine facts. Appreciate it.
canadian drugs
canadian pharmacy drugs online
canadian pharmacies without prescriptions
online pharmacies
canadian online pharmacies legitimate - https://www.canadianpharmacyopen.com/

3416191


Josephwaw - 9 augustus 2019

Lovely facts. Appreciate it.
cheap drugs online
canada drug
buy medication without an rx
canadian viagra
canadian cialis - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

d15cda5


Keithtat - 9 augustus 2019

Appreciate it, Ample postings.

medication costs
canada pharmaceutical online ordering
international pharmacies that ship to the usa
canadian pharmacy
prescription discount - http://canadianpharmacyntv.com/

no prior prescription required pharmacy Jen 25d15cd


Larryanype - 10 augustus 2019

Many thanks. Plenty of knowledge!

price pro pharmacy canada
canadian online pharmacy
best price prescription drugs
canada pharmaceuticals online
medical information online - http://canadianpharmacyntv.com/

prescription drugs prices et da55415


Charlesmex - 10 augustus 2019

You said it perfectly..
best non prescription online pharmacies
canadian viagra
pharmacy price compare
canadian pharcharmy
highest rated canadian pharmacies - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

canadian prescription drugs pt 0341619


DeshawnBep - 10 augustus 2019

Superb forum posts. Kudos.
prescription drugs without doctor approval
canadian online pharmacies
drugstore online
canadian pharmaceuticals online
canadian pharmacy online canada - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

prescription drugs online without doctor Vat 12_7500


Josephwaw - 10 augustus 2019

With thanks. An abundance of stuff!

legitimate online pharmacies
london drugs canada
international pharmacy
canadian pharmacy
best online international pharmacies - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

buying drugs canada Jen da55413


Keithtat - 10 augustus 2019

Nicely put, Kudos!
no prescription pharmacies
canadian viagra
northwest pharmacy canada
meds online without doctor prescription
canadadrugstore365 - https://www.safeonlinecanadian.com/

approved canadian online pharmacies Jen bed0341


Larryanype - 10 augustus 2019

Whoa many of amazing tips.
doctor prescription
canadian viagra
mexican pharmacy online medications
canadian pharcharmy
prescription online - https://www.canadianpharmacyopen.com/

prescription drugs prices et 4a2718b


Josephwaw - 10 augustus 2019

Terrific posts. Regards.
canada drug pharmacy
canadian pharmacy king
viagra canada
canadian online pharmacies
no prescription online pharmacy - https://canadianpharmaciescubarx.com/

pharmacy prescription et d034161


Charlesmex - 10 augustus 2019

Excellent content. Thanks a lot!
online pharmacy reviews
canadian pharmacy
canadadrugstore365
canadian drugs
buy prescription drugs without doctor - https://www.canadianpharmacyopen.com/

canadian family pharmacy nex 411_dc9


DeshawnBep - 10 augustus 2019

Whoa plenty of useful tips.
canadian pharmacy drugs online
canadian drugs
prescription online
london drugs canada
mail order pharmacy - https://www.safeonlinecanadian.com/

compare prescription prices tine 6191b25


Keithtat - 10 augustus 2019

Wow tons of terrific information!
canadian drug stores online
canada drugs online
trusted overseas pharmacies
top rated canadian pharmacies online
northwest pharmacy/com - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

canada pharma limited Jen d15cda5


Larryanype - 10 augustus 2019

Nicely put, Many thanks!
best 10 online canadian pharmacies
top rated canadian pharmacies online
drugs from canada
canadian pharmacies
canadian pharmacies top best - https://canadianpharmaciescubarx.com/

canadian pharmacy cialis Jen 1b25d15


Josephwaw - 10 augustus 2019

Thanks. Numerous write ups.

canadian family pharmacy
northwest pharmacy
costco pharmacy pricing
canadian pharmacy king
prescription cost comparison - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

canadian pharmacy world Jen 0d4a271


Keithtat - 10 augustus 2019

Terrific info. Appreciate it.
canada prescription drugs
best 10 online canadian pharmacies
rx price comparison
canadian online pharmacy
global pharmacy canada - https://www.canadianpharmacycom.com/

mexican pharmacy online Jen 0341619


Charlesmex - 10 augustus 2019

Whoa plenty of good data!
pharmacies near me
canadian pharmacy
canada pharmacy online no script
cialis canada
pharmacy without dr prescriptions - https://www.canadianpharmacyopen.com/

reputable canadian mail order pharmacies Wame cda5541


DeshawnBep - 10 augustus 2019

Seriously all kinds of excellent facts.
global pharmacy canada
list of approved canadian pharmacies
online pharmacy
best 10 online canadian pharmacies
cialis online - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

discount pharmacy jer 8bed034


Larryanype - 11 augustus 2019

Amazing a lot of valuable facts!
mexican pharmacies online
canadian pharmaceuticals online
canadian pharmacy world
canadian pharmacy
online pharmacies of canada - https://canadianpharmaciescubarx.com/

canadian pharmacy cialis Jen 55413_6


Josephwaw - 11 augustus 2019

Regards! I value this.
overseas pharmacy forum
canadian pharmacies online
canadian pharmacies without an rx
northwest pharmaceuticals canada
prescription cost comparison - https://www.safeonlinecanadian.com/

canadian pharmacy world Jen 0341619


Keithtat - 11 augustus 2019

Nicely put. Kudos!
discount pharmacy online
cheap drugs
canadadrugs
canada pharmacy
international drug mart canadian pharmacy online store - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

buying prescription drugs canada Jen 5d15cda


Charlesmex - 11 augustus 2019

Seriously lots of amazing facts.
pharmacy without dr prescriptions
canadian pharmaceuticals online
canadian prescriptions online
canada pharmacy online
mail order pharmacies - https://www.canadianpharmacycom.com/

buy prescription drugs without doctor Hism 5_dc93e


DeshawnBep - 11 augustus 2019
You explained that effectively.
pharmacy drug store
canadianpharmacy
canada drug pharmacy
canada pharmaceuticals online
canadian online pharmacies - http://canadianpharmacyntv.com/

no prescription pharmacy ml d034161


Larryanype - 11 augustus 2019

Lovely facts. Thanks a lot.
canada pharmacy no prescription
canadian pharmacy
prescription drugs without doctor approval
ed meds online without doctor prescription
buy drugs online - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

canada pharma limited llc Jen 191b25d


Josephwaw - 11 augustus 2019

Thanks a lot. A lot of knowledge!

canadianpharmacy
ed meds online without doctor prescription
prescription price comparison
online pharmacy
compare rx prices - https://canadianpharmaciescubarx.com/

pharmacy prescription et a55416_


Keithtat - 11 augustus 2019

With thanks, I value it!
canadian online pharmacies legitimate by aarp
london drugs canada
walmart pharmacy price check
canadian pharmacies that ship to us
rx price comparison - https://www.canadianpharmacyopen.com/

prescription drugs online without Jen 1_ce846


Charlesmex - 11 augustus 2019
You actually stated it very well!
best online canadian pharcharmy
canada pharmaceutical online ordering
canada pharmacies prescription drugs
london drugs canada
pharmacy without dr prescriptions - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadian pharmacies without an rx Vat a2718be


DeshawnBep - 11 augustus 2019

Helpful data. Regards.
list of legitimate canadian pharmacies
canadian pharmacies
canada online pharmacies
northwest pharmacy canada
buy prescription drugs from canada - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadianpharmacy Mila ed03416


Larryanype - 11 augustus 2019

Thanks, Great stuff!
canadian online pharmacy
canadian online pharmacies legitimate
24 hour pharmacy
best 10 online canadian pharmacies
pharmacy online - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

canadian pharmacy cialis Ot b25d15c


Josephwaw - 11 augustus 2019

Awesome postings. Regards.
no prescription pharmacies
canadian drug
mexican pharmacies shipping to usa
canadianpharmacy
best online pharmacy - https://www.canadianpharmacyu.com/

no prior prescription required pharmacy Jen 1b25d15


Keithtat - 11 augustus 2019

Many thanks! Helpful stuff!
buy drugs online
canadian pharmacies without an rx
canada prescriptions drugs
canadian pharcharmy
pharmacies in canada - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

compare rx prices Jen 191b25d


Charlesmex - 12 augustus 2019

Nicely put, Cheers.
safeway pharmacy
canadian pharcharmy
ordering prescriptions from canada legally
canadian pharmacy world
no prescription pharmacies - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

canada pharmacies/account fat a55417_


DeshawnBep - 12 augustus 2019
You actually reported that perfectly.
canada drugs pharmacy
ed meds online without doctor prescription
pharmacy price comparison
canadian pharmacies
fda approved canadian online pharmacies - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

overseas pharmacy forum whag bed0341


EdwardCex - 12 augustus 2019

Seriously all kinds of superb advice!
online canadian pharmacy
drug costs - https://www.trustedwebpharmacy.com/

[url=http://www.tdedchangair.com/Webboard/viewtopic.php?f=9&t=237291]candrugstore com ot[/url] 18bed03


Larryanype - 12 augustus 2019

Very good tips. Thanks!
canadian pharmacies online prescriptions
canadian pharmacy world
buy cialis
canadian pharmacy online
king pharmacy - https://canadianpharmaciescubarx.com/

canada pharma limited llc Jen b25d15c


Josephwaw - 12 augustus 2019

With thanks. An abundance of tips!

best online pharmacies canada
canadian pharcharmy
best canadian pharmacies
canada drug
prescription cost comparison - https://www.canadianpharmacycom.com/

canadian drugstore online Jen 0341619


Keithtat - 12 augustus 2019

Very good knowledge. Kudos!
ed meds online without doctor prescription
canadian viagra
pharmacy price compare
approved canadian online pharmacies
canadian pharmacies top best - https://www.canadianpharmacyu.com/

mexican pharmacy online Jen 15cda55


RonaldNek - 12 augustus 2019

Amazing many of useful facts!
canadian online pharmacies
drug price - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

[url=http://www.bhutan-film.org/?page_id=46&unapproved=80007&moderation-hash=827b756bff986a927f73a9637d2be69d#comment-80007]canadian pharmacy viagra brandcanadian pharmaceuticals online Rice[/url] 191b25d


Robertneisa - 12 augustus 2019

Terrific facts, Thanks.
canadian viagra
top rated canadian pharmacies online - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

[url=http://web.keminet.al/amj/?p=844#comment-63444]canada pharmacies/account mt[/url] 25d15cd


Charlesmex - 12 augustus 2019

Nicely put, Regards.
northwest pharmacy/com
canadian pharmacy online
online pharmacies
pharmacy northwest canada
canadian pharmacy online canada - https://www.safeonlinecanadian.com/

canadian pharmacies that are legit hew 8bed034


DeshawnBep - 12 augustus 2019

Wonderful content. Regards.
online canadian pharmacies
canadian pharmacies
canadian online pharmacy
best 10 online canadian pharmacies
canadian prescriptions online - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

pharmacy online mor 5d15cda


Larryanype - 12 augustus 2019

Many thanks, Valuable information.
cheap canadian drugs
canadian pharmacies
online pharmacies in usa
canadian pharmacy
canadian drugstore - https://www.safeonlinecanadian.com/

canadapharmacy com Jen 6191b25


EdwardCex - 12 augustus 2019

Nicely put. Appreciate it!
canadian pharmacy
top rated online canadian pharmacies - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

[url=http://voyage.goutemps.jp/?eid=373]online pharmacy usa Nor[/url] ed03416


Josephwaw - 12 augustus 2019

Kudos, Awesome stuff.
canadian online pharmacy
canadian pharmacies
online pharmacy without a prescription
pharmacy online
online pharmacies of canada - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

walgreens pharmacy Jen b25d15c


Keithtat - 12 augustus 2019
You actually revealed that exceptionally well!
best online pharmacies canada
canadian pharmacy online
canadian pharcharmy onlinecanadian online pharmacy
canadian pharmacy online
best online pharmacy - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

viagra from canada Jen 16191b2


RonaldNek - 12 augustus 2019

Incredible a good deal of helpful tips!
cialis canada
internet pharmacy - http://canadianpharmacyntv.com/

[url=https://tricks-focuses.info/forum/topic/online-rx-pharmacy-sep-17/#postid-352315]online rx pharmacy sep[/url] 1b25d15


Robertneisa - 12 augustus 2019

With thanks. Plenty of knowledge!

canada online pharmacies
mexican online pharmacies - https://www.trustedwebpharmacy.com/

[url=https://www.starktruthradio.com/?p=8616&unapproved=282434&moderation-hash=6e0de4d6951b56a1ca22908a9a31bc68#comment-282434]buy prescription drugs canada kl[/url] cda5541


Larryanype - 12 augustus 2019

Really quite a lot of beneficial material!
discount prescription drug
canadian pharmacies
canadian online pharmacies legitimate by aarp
canadian pharmacy online
online pharmacy canada - https://www.canadianpharmacyu.com/

canadapharmacy com Jen 18bed03


Charlesmex - 12 augustus 2019

Many thanks, Helpful information.
canadian drug stores online
canadian viagra
canadian drugs
ordering prescriptions from canada legally
canada pharmacies without script - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

online pharmacy no prescription Fap 6191b25


DeshawnBep - 12 augustus 2019
You actually reported it exceptionally well!
pharmacy without dr prescriptions
london drugs canada
canadianpharmacy
canadian pharmacies that ship to us
online pharmacy without a prescription - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

compare rx prices Kig 25d15cd


Josephwaw - 12 augustus 2019

Thanks, I appreciate this!
pharmacy near me
london drugs canada
medication costs
online pharmacy
canada drug - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

online pharmacies no prescription sn cda5541


Keithtat - 12 augustus 2019

Wow quite a lot of useful information!
the canadian pharmacy
canada pharmacy
canadian cialis
canadian pharmaceuticals online
northwest pharmaceuticals canada - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

canadian pharcharmy online fda approved Jen a55412_


EdwardCex - 12 augustus 2019

Thank you! I like this!
canada pharmaceutical online ordering
online pharmacy without a prescription - https://canadianpharmaciescubarx.com/

[url=http://pacbaylending.com/test/m_view.php?ps_db=freeboard&ps_boid=30113&ps_bcid=&ps_line=&ps_choi=&ps_divi=&ps_sele=&ps_ques=&ps_page=17]prescription without a doctor's prescription fat[/url] cda5541


Larryanype - 13 augustus 2019
You actually explained it well.
internet pharmacy
online pharmacy
best price prescription drugs
list of approved canadian pharmacies
drugs from canada online - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

prescription drugs prices et 5cda554


Charlesmex - 13 augustus 2019

Nicely put, With thanks!
canadapharmacyonline com
canadian pharmacy
drugs online
canadian pharmacy king
health canada drug database - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

buying drugs canada ml 15cda55


DeshawnBep - 13 augustus 2019

Useful write ups. Thanks a lot!
canadian family pharmacy
canadian pharmacies online
canada pharma limited
london drugs canada
online drugstore - http://canadianpharmacyntv.com/

price pro pharmacy canada Fed 18bed03


Josephwaw - 13 augustus 2019

Information very well used!.
ed meds online without doctor prescription
best 10 online canadian pharmacies
canada drug
canadian pharmacy king
canada drugs direct - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

canadian pharmacies without an rx Lom 0d4a271


Robertneisa - 13 augustus 2019

Reliable stuff. Regards.
canadian viagra
mexican pharmacy online - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=https://mjstudio.tw/?p=2572#comment-130121]northwest pharmaceuticals canada plog[/url] 416191b


RonaldNek - 13 augustus 2019

With thanks, Excellent information!
canadian pharmacies online
canada drug pharmacy - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

[url=http://pure-voice-e.jugem.jp/?eid=15961]pharmacy price comparison Kig[/url] 91b25d1


Keithtat - 13 augustus 2019
You reported this effectively.
canada medication pharmacy
canada pharmaceuticals online
canada prescription drugs
canadian online pharmacies
canadian pharmacy online canada - http://canadianpharmacyntv.com/

canadian online pharmacy Jen 3416191


EdwardCex - 13 augustus 2019

Nicely put. Appreciate it!
northwestpharmacy
canada pharmacies without script - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=https://gametradersusa.com/game-forum/topic/charmdate/?part=4#postid-174018]canadian drugs Mync[/url] ed03416


Larryanype - 13 augustus 2019

Helpful material. Cheers!
prescription price comparison
online drugstore
overseas pharmacies
canadian viagra
pharmacy online - https://www.safeonlinecanadian.com/

meds online without doctor prescription Jen cda5541


Josephwaw - 13 augustus 2019

Effectively spoken genuinely. !
canadian online pharmacy reviews
canadian pharmacy
canadian rx pharmacy online
canadian pharmaceuticals online reviews
candrugstore com - https://www.safeonlinecanadian.com/

online pharmacies canada Jen 55414_2


Charlesmex - 13 augustus 2019

Whoa a lot of amazing facts!
canadian rx
canadian pharmacies
drug stores near me
canada pharmaceuticals online
prescription online - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

pain meds online without doctor prescription Pell ed03416


DeshawnBep - 13 augustus 2019

Nicely put. Cheers!
pharmacy prices compare
canadian pharmacy king
canadian drugstore
canada pharmaceuticals online
discount prescription drugs online - https://www.safeonlinecanadian.com/

canadian pharmacy drugs online Paky 413_750


Keithtat - 13 augustus 2019

Wow a lot of fantastic material.
canadian drugs
canadian pharmacy king
online pharmacy canada
canadian pharmacy drugs online
list of approved canadian pharmacies - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

buying drugs canada et 5d15cda


RonaldNek - 13 augustus 2019

Kudos. I value it.
canadian online pharmacy
buying drugs canada - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

[url=https://aprokomedia.com/download-mp3/run-jewels-lets-go.html?unapproved=87620&moderation-hash=d58f3e789947d8494f76e4e587cbc653#comment-87620]trust pharmacy canada Cics[/url] ed03416


Larryanype - 13 augustus 2019
You mentioned that exceptionally well!
drug stores near me
best 10 online canadian pharmacies
best canadian online pharmacies
canadian pharmacies
canadian drugstore reviews - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

canadapharmacy com Jen 91b25d1


Josephwaw - 13 augustus 2019

Effectively spoken indeed. .
canadian prescription
canadian pharmaceuticals online reviews
canadian pharmacies online prescriptions
london drugs canada
safe canadian online pharmacies - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

drugs from canada jemi 2718bed


EdwardCex - 13 augustus 2019

Kudos, Lots of posts.

best 10 online canadian pharmacies
canadian drug store - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

[url=http://umistmscmt91.de/viewtopic.php?f=2&t=30155&p=523627#p523627]canada pharmacies prescription drugs lype[/url] 5d15cda


Keithtat - 13 augustus 2019

Nicely put. Regards!
pharmacy without dr prescriptions
canadian drug store
most reliable canadian pharmacies
best 10 online canadian pharmacies
mexican pharmacies - https://www.canadianpharmacycom.com/

prescription discount Sor ed03416


Charlesmex - 13 augustus 2019

Wonderful stuff. Regards.
canada drugs online
canadian pharcharmy
canadian drug store
canadian pharmacy
canadian pharmacies that are legit - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

discount pharmacy hew 413_dc9


DeshawnBep - 13 augustus 2019

Nicely put. Kudos!
canadian pharcharmy online no precipitation
canadian pharmacy
canadian pharmaceuticals online
pharmacy northwest canada
online pharmacy without prescription - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

medical information online Ma 191b25d


Michaelcrava - 13 augustus 2019

Thank you, Quite a lot of posts!

canadian pharmacy 365
canadian pharmaceuticals online
the canadian pharmacy
canadianpharmacy
discount prescription drug - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

pharmacy tech Lag 718bed0


Larryanype - 14 augustus 2019

Great postings. Appreciate it.
buying drugs canada
canadian pharmacies
canadian online pharmacies legitimate by aarp
pharmacy online
prescription discount - https://canadianpharmaciescubarx.com/

highest rated canadian pharmacies et 191b25d


Robertneisa - 14 augustus 2019

Many thanks. Fantastic stuff.
northwestpharmacy
canadian pharmacy viagra brand - https://www.trustedwebpharmacy.com/

[url=http://www.diablo3.biz.pl/forum/canadian-pharmacy-meds-save-t2338944.html]canadian pharmacy meds save[/url] 718bed0


Josephwaw - 14 augustus 2019

Truly lots of fantastic information!
canadian pharmacy cialis
canadian pharmacies online
canada pharmacy online orders
best 10 online canadian pharmacies
pharmacy online - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

ed meds online without doctor prescription Lom 3_2651c


Keithtat - 14 augustus 2019

Useful tips. Many thanks!
pharmacies in canada
approved canadian online pharmacies
no prescription pharmacies
london drugs canada
canadian pharmacies-24h - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

legal canadian prescription drugs online Jen d15cda5


Charlesmex - 14 augustus 2019

Great posts. Thanks a lot.
prescription price comparison
cheap drugs
canadian pharmacy
canada pharmaceuticals online
canadian pharma companies - https://www.canadianpharmacycom.com/

best canadian online pharmacies Ol 718bed0


Michaelcrava - 14 augustus 2019

You said it perfectly..
canadian prescription drugstore
london drugs canada
medication costs
canadian pharmaceuticals online
best online pharmacies no prescription - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadian pharmacies without an rx Sr 91b25d1


DeshawnBep - 14 augustus 2019

Whoa tons of awesome data.
compare prescription prices
best 10 online canadian pharmacies
cvs pharmacy online
list of approved canadian pharmacies
canadian pharmacy no prescription needed - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

canadian pharmacy without prescription Ma a2718be


EdwardCex - 14 augustus 2019

Terrific stuff. Regards!
canadian pharmacy king
international drug mart canadian pharmacy online store - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

[url=https://www.tondocteur.ch/it/farmaci-online/Amoxi-Mepha-%28500-mg%29_7680449110190.html]rx price comparison hing[/url] 0341619


Larryanype - 14 augustus 2019
You mentioned this well.
canadian prescription drugs
canadian drugs
online canadian pharmacies
canadian viagra
canada prescription plus pharmacy - http://canadianpharmacyntv.com/

best price prescription drugs Ot ed03416


Josephwaw - 14 augustus 2019

Incredible a lot of fantastic facts!
canada drugs online pharmacy
canada drugs online
london drugs canada
canadian pharmaceuticals online
canadian pharmacy without prescription - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

canadian pharmacies online harf 16191b2


Keithtat - 14 augustus 2019
You actually explained that exceptionally well!
canada pharmacies online
canadian drug
canadian pharmacies without an rx
aarp approved canadian online pharmacies
canadian online pharmacies - https://www.canadianpharmacyu.com/

prescription drugs prices Jen 6191b25


Robertneisa - 14 augustus 2019

Superb posts. Regards.
online pharmacies
canadian pharmacies without an rx - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

[url=http://waiwaigayagaya.com/post-284.html#comment-960196]canadian pharmacy reviews Rind[/url] 5d15cda


RonaldNek - 14 augustus 2019
You actually expressed it fantastically.
london drugs canada
cheap medications - http://canadianpharmacyntv.com/

[url=https://bhulekhatv.com/ur/pakistan-8258#comment-888653]canadian pharmacy certified canada pharmacy online Si[/url] d4a2718


Charlesmex - 14 augustus 2019

Incredible plenty of valuable facts!
canadian pharcharmy onlinecanadian online pharmacy
canadian pharmacies
canadian prescription drugstore
canadian pharmacy world
canada pharmacy - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadian prescription drugstore sn 6191b25


Michaelcrava - 14 augustus 2019

Amazing a lot of excellent data!
prescription drug assistance
ed meds online without doctor prescription
canada meds
canada pharmacy online
drugstore online - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

internet pharmacy num 2718bed


DeshawnBep - 14 augustus 2019

Regards. I appreciate this!
canadian pharcharmy online no precipitation
best 10 online canadian pharmacies
online pharmacies of canada
top rated canadian pharmacies online
prescription discount - https://www.canadianpharmacyopen.com/

north west pharmacy canada Sr da55418


Larryanype - 14 augustus 2019

Wonderful stuff, Kudos!
legitimate online pharmacies
canadianpharmacy
compare rx prices
ed meds online without doctor prescription
canadian pharmacy uk delivery - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

highest rated canadian pharmacies et 4a2718b


EdwardCex - 14 augustus 2019

Whoa loads of great information.
viagra canada
pharmacy tech - https://www.canadianpharmacyopen.com/

[url=http://w3.heartnetwork.jp/topics/?attachment_id=4814#comment-72869]canada drugs dok[/url] b25d15c


Josephwaw - 14 augustus 2019
You reported this well.
online canadian discount pharmacy
canadianpharmacyservice.com
canadianpharmacyservice.com
canada pharmacy
canada online pharmacies - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

canada pharmaceutical online ordering Jen 718bed0


Keithtat - 14 augustus 2019

Nicely expressed truly! !
buy online prescription drugs
canadian pharmaceuticals online
canadian pharmacies
best 10 online canadian pharmacies
viagra canada - https://www.canadianpharmacyopen.com/

canadian online pharmacies Jen 55415_c


Charlesmex - 15 augustus 2019

Very good material. Regards!
canadian drug stores online
canadian pharmacy
canadianpharmacyking.com
online canadian pharmacy
mexican pharmacy online medications - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

pharmacy near me kato bed0341


Michaelcrava - 15 augustus 2019

Very good information. With thanks.
pharmacy online
canadian pharmacies
canadianpharmacy
canada pharmaceuticals online
north west pharmacy canada - https://www.trustedwebpharmacy.com/

best online pharmacies no prescription save 1b25d15


DeshawnBep - 15 augustus 2019

Tips effectively applied.!
no prescription pharmacy
canadian drug
canada viagra
mexican pharmacies shipping to usa
no 1 canadian pharcharmy online - https://www.canadianpharmacyu.com/

canadianpharmacyking.com Rall a55414_


Robertneisa - 15 augustus 2019
You stated it really well!
ed meds online without doctor prescription
online pharmacy reviews - https://www.canadianpharmacycom.com/

[url=https://aprokomedia.com/download-mp3/olamide-logba-logba.html?unapproved=76640&moderation-hash=c724ec72b98052476b8661201a7db3ee#comment-76640]best price prescription drugs Cics[/url] 4a2718b


RonaldNek - 15 augustus 2019
You actually revealed it superbly!
pharmacy online
24 hour pharmacy - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=https://bra3.bbs10.net/?thread=24#46206]list of legitimate canadian pharmacies Wame[/url] 91b25d1


Larryanype - 15 augustus 2019
You actually expressed that really well!
canada viagra
online canadian pharmacy
rx pharmacy
canadian pharmacy
canadian family pharmacy - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadian pharmacy cialis Jen 18_6b77


Josephwaw - 15 augustus 2019

You have made your point quite effectively.!
canadian pharmacies
cheap drugs
pharmacy online store
ed meds online without doctor prescription
canadian pharmacy world - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

walgreens pharmacy Jen 4a2718b


Keithtat - 15 augustus 2019

You said it perfectly.!
canadianpharmacyusa24h
canadian pharmacy world
canada pharmacies online prescriptions
canadian pharmacy drugs online
prescription drug price comparison - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

drug costs Jen 718bed0


EdwardCex - 15 augustus 2019

Fine write ups. Thank you.
canadian pharmacy
canadian pharcharmy onlinecanadian online pharmacy - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

[url=https://www.tugaleaks.com/correio-da-manha-censura.html?unapproved=651914&moderation-hash=e7e56450ffa1125aa0ae6302a5842e4c#comment-651914]cheap prescription drugs online ml[/url] da55410


Charlesmex - 15 augustus 2019

Many thanks. Numerous facts!

best price prescription drugs
canadian pharmacy drugs online
canadian pharmacy without prescription
canadian pharmacies
canadian pharmacies online prescriptions - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

drugs from canada online Paky d4a2718


Michaelcrava - 15 augustus 2019

Nicely put, Thank you!
cialis online
canadian pharmaceuticals online
prescription drugs online without
canadian pharmacies
canadadrugs - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

canadian pharmacy world hepe 5418_7f


DeshawnBep - 15 augustus 2019

With thanks. A good amount of write ups!

drugs from canada online
canadianpharmacy
candrugstore com
pharmacy on line
canadian pharmaceuticals online - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadapharmacyonline.com Ma d15cda5


Larryanype - 15 augustus 2019

Nicely put, Regards.
discount pharmaceuticals
canadian drug store
price prescription drugs
canadian pharcharmy
prescription drugs without prior prescription - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

best price prescription drugs Jen 25d15cd


Robertneisa - 15 augustus 2019

Useful tips. Many thanks.
canadian pharmaceuticals online
prescription drugs from canada online - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

[url=http://cred.org.np/?p=948#comment-144434]walmart pharmacy price check prep[/url] 3416191


Josephwaw - 15 augustus 2019

Good write ups. Thanks a lot.
online canadian pharmacy
mexican pharmacies shipping to usa
buy prescription drugs from canada
canadian pharmacies
best canadian mail order pharmacies - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

canadian drugstore sn da55418


RonaldNek - 15 augustus 2019
You actually revealed it adequately.
best 10 online canadian pharmacies
best canadian online pharmacy - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

[url=https://redhotchilipeppersfan.g.hatena.ne.jp/Nolirico/20080513#c]canada pharmacies online Lit[/url] 5412_4e


Keithtat - 15 augustus 2019

Many thanks! Ample posts!

canadian rx pharmacy online
best 10 online canadian pharmacies
northwest pharmacy canada
canadian pharcharmy
best canadian pharmacies - https://www.safeonlinecanadian.com/

canada drugs pharmacy Jen 412_ce8


EdwardCex - 15 augustus 2019

Very good write ups. Appreciate it.
canadian pharmaceuticals online
pharmacy online store - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

[url=http://www.chinanwa.com/Read.asp?id=16766]no prescription pharmacy Kr[/url] 18bed03


Charlesmex - 15 augustus 2019

You have made your point!
pain meds online without doctor prescription
canadian pharmacy
canadadrugs.com pharmacy
canada pharmaceutical online ordering
canadian rx pharmacy online - https://www.safeonlinecanadian.com/

online rx pharmacy Pr bed0341


Michaelcrava - 15 augustus 2019

Great material. Many thanks!
prescription without a doctor's prescription
canadian drugs
buy drugs online
canadian pharmaceuticals online
canadapharmacy com - https://www.canadianpharmacycom.com/

legitimate canadian mail order pharmacies mor a2718be


DeshawnBep - 15 augustus 2019

Appreciate it, Plenty of data.

pharmacy canada
canadian pharmaceuticals online
online rx pharmacy
online pharmacies
overseas pharmacy forum - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

prescription drug Vat d034161


Larryanype - 15 augustus 2019

You've made your point very effectively..
buy prescription drugs without doctor
pharmacy online
canadian pharmacy uk delivery
canadian viagra
ed meds online without doctor prescription - https://www.safeonlinecanadian.com/

canada drugs pharmacy Lom 18_6b77


Josephwaw - 15 augustus 2019

You said it adequately..
canadian drugs without prescription
northwest pharmacy canada
best canadian pharmacies
canadian drugs
canada pharmaceutical online ordering - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

approved canadian pharmacies online Jen 15cda55


Keithtat - 15 augustus 2019

Many thanks! Terrific stuff.
drugstore online shopping
canadian pharmacies
canada pharmaceuticals online
canadian prescriptions online
canadian pharcharmy online - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

cheap prescription drugs Jen 25d15cd


Robertneisa - 15 augustus 2019

Cheers. I appreciate this.
pharmacy northwest canada
canadian pharmacy no prescription - http://canadianpharmacyntv.com/

[url=http://www.paintball-forum.ru/viewtopic.php?p=400598#400598]best canadian pharmacies hat[/url] 10_c66d


RonaldNek - 16 augustus 2019

Cheers, Quite a lot of facts!

online pharmacies
canadian online pharmacies - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

[url=http://hollymariecombs.info/forum/viewtopic.php?f=19&t=1399573]canadian meds vect[/url] a55416_


Michaelcrava - 16 augustus 2019

Thanks. Lots of material.

canadian pharcharmy
canadian pharmacy king
list of approved canadian pharmacies
canadian pharmacy king
fda approved canadian online pharmacies - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

online pharmacy without prescription Paky 5415_7f


Larryanype - 16 augustus 2019

Lovely postings. Kudos.
online pharmacy without a prescription
canadian pharmacies online
trusted overseas pharmacies
canadian drug
canada pharmacies without script - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

drug costs dal 8bed034


Charlesmex - 16 augustus 2019

You have made your point extremely well!.
drugstore online
canadian pharcharmy
canadian pharmacies
canadian drug
ed meds online without doctor prescription - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

canadian pharcharmy online Paky 15cda55


DeshawnBep - 16 augustus 2019

Thanks, I enjoy it.
buy prescription drugs from canada
canadian viagra
online canadian pharcharmy
canadian online pharmacies
canadian drugs without prescription - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

top rated canadian pharmacies online Ma 15cda55


EdwardCex - 16 augustus 2019

Effectively expressed genuinely! !
viagra from canada
candrugstore com - https://www.trustedwebpharmacy.com/

[url=https://www.arifnizami.com/forums/topic/arctic-hd-gratis-online-kijken-met-ondertiteling/page/2/#post-160434]pharmacy tech Nib[/url] 1b25d15


Josephwaw - 16 augustus 2019

Wonderful advice. With thanks.
prescription drugs from canada online
northwest pharmacy
online drugs
canadian pharmacy world
price prescription drugs - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

canadian cialis ea 718bed0


Keithtat - 16 augustus 2019
You actually stated that fantastically!
pharmacies near me
online pharmacies in usa
canadian drugstore online
canadian pharmacies
canadian online pharmacies prescription drugs - https://canadianpharmaciescubarx.com/

canadian online pharmacies prescription drugs Sor d4a2718


Robertneisa - 16 augustus 2019

Nicely put. With thanks.
pharmacy online
london drugs canada - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=http://www.datalogcolombia.com/wp/?attachment_id=95#comment-265552]top rated online canadian pharmacies Bret[/url] cda5541


Larryanype - 16 augustus 2019

This is nicely expressed! .
canada meds
canada viagra
compare prescription prices
canada drug
cheap medications - https://www.safeonlinecanadian.com/

viagra canada Jen 55413_6


RonaldNek - 16 augustus 2019

Wonderful write ups. With thanks.
canadian pharmaceuticals online reviews
canadian pharmacy no prescription needed - https://www.canadianpharmacyopen.com/

[url=https://loving-nagasaki-dante.net/forums/topic/when-does-viagra-go-generic-802561244269/page/4/#post-265804]buy prescription drugs canada kato[/url] 0_4ea50


Michaelcrava - 16 augustus 2019

Terrific postings. With thanks.
canadian viagra
canadian online pharmacy
canada medication pharmacy
order prescriptions online without doctor
prescription drug - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

global pharmacy canada ea 6191b25


Charlesmex - 16 augustus 2019
You actually suggested this terrifically.
canada online pharmacies
canada rx
drugs for sale
canadian pharmaceuticals online reviews
approved canadian pharmacies online - https://canadianpharmaciescubarx.com/

online canadian discount pharmacy Lag d034161


Josephwaw - 16 augustus 2019

You have made your point quite clearly.!
canadian prescriptions
canadian pharmacies that ship to us
cheap drugs online
london drugs canada
cheap drugs - http://canadianpharmacyntv.com/

ed meds online without doctor prescription Lom d15cda5


DeshawnBep - 16 augustus 2019

Seriously plenty of awesome knowledge!
visit poster's website
london drugs canada
canada pharmacy online no script
canadian pharmacy king
canadian pharmacy online canada - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

canadian pharmacy world mem 18bed03


Keithtat - 16 augustus 2019

Nicely put, Cheers!
canadapharmacyonline.com
canadianpharmacy
online discount pharmacy
canada pharmaceuticals online
cheap medications - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canada pharmacies online prescriptions Jen 3416191


EdwardCex - 16 augustus 2019

Very good content. Appreciate it.
canadian pharmacy drugs online
online canadian discount pharmacy - https://www.safeonlinecanadian.com/

[url=http://pacbaylending.com/test/m_view.php?ps_db=freeboard&ps_boid=30285&ps_bcid=&ps_line=&ps_choi=&ps_divi=&ps_sele=&ps_ques=&ps_page=9]online canadian pharmacy fat[/url] 6191b25


Larryanype - 16 augustus 2019

You've made your stand extremely clearly.!
canada pharmacies online
viagra canada
online pharmacies no prescription
canadian pharmacy king
canada prescription plus pharmacy - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

canadian pharmacy cialis Jen 6191b25


Josephwaw - 16 augustus 2019
You stated it wonderfully!
walgreens pharmacy
canadian pharmacies
prescription drugs without prior prescription
canada pharmacy
online pharmacies - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

walgreens pharmacy Jen 4a2718b


Michaelcrava - 16 augustus 2019

Fantastic facts. Thanks a lot!
mexican pharmacy online
northwestpharmacy
online pharmacy
canadian online pharmacy
international pharmacy - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

canadian pharmacy cialis Kig a55413_


Charlesmex - 16 augustus 2019

Incredible plenty of awesome information.
northwest pharmacy/com
london drugs canada
best online canadian pharcharmy
canada online pharmacies
canadian pharmacy 365 - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

highest rated canadian pharmacies harf 0d4a271


Keithtat - 16 augustus 2019

Incredible loads of awesome info.
northwest pharmacy canada
aarp approved canadian online pharmacies
canada pharmacies online prescriptions
canadian pharmaceuticals online
drugstore online shopping - https://www.safeonlinecanadian.com/

best online international pharmacies Lom d15cda5


Larryanype - 17 augustus 2019

With thanks! Loads of tips.

online rx pharmacy
canadian pharmacy
approved canadian online pharmacies
canada pharmaceuticals online
canadapharmacyonline - https://canadianpharmaciescubarx.com/

northwest pharmacy Jen 191b25d


Josephwaw - 17 augustus 2019

Thanks. Ample info.

most reliable canadian pharmacies
northwest pharmacy/com
prescription drugs without doctor approval
canadian pharmacies online
canadapharmacyonline - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

canadian pharmacies without an rx Jen 191b25d


Michaelcrava - 17 augustus 2019

Truly plenty of great information!
canadian prescriptions online
canadian online pharmacy
online pharmacies in usa
online canadian pharmacy
pharmacy price comparison - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

cheap drugs online Pi d4a2718


Keithtat - 17 augustus 2019

Regards. Quite a lot of material.

cheap prescription drugs
canadian pharmaceuticals online reviews
mexican pharmacies online
canadian drugs
mexican pharmacies - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

prescription cost comparison Res 415_ce8


Charlesmex - 17 augustus 2019

Nicely put, Appreciate it!
best online pharmacies canada
canada pharmaceuticals online
northwest pharmacy
north west pharmacy canada
online pharmacies - https://www.canadianpharmacycom.com/

canada pharmacy online reviews pa 91b25d1


Larryanype - 17 augustus 2019

Truly plenty of excellent advice.
walgreens pharmacy
ed meds online without doctor prescription
medication costs
online canadian pharmacy
walmart pharmacy price check - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

onlinecanadianpharmacy.com Jen 0d4a271


Josephwaw - 17 augustus 2019

Terrific material. With thanks!
cheap prescription drugs online
canada drugs online
best price prescription drugs
trust pharmacy canada
online prescription drugs - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

canadian pharmacies online harf d15cda5


Keithtat - 17 augustus 2019

You said it nicely.!
online canadian pharmacy
list of approved canadian pharmacies
canadian pharmacy meds
aarp approved canadian online pharmacies
canada prescription plus pharmacy - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

canadian pharmacy no prescription needed Jen 91b25d1


Michaelcrava - 17 augustus 2019

Truly lots of very good info.
buy prescription drugs from canada
canadian pharmaceuticals online
canadian pharmacies online prescriptions
canadian viagra
canadapharmacyonline - https://www.canadianpharmacycom.com/

canada pharmacy online no script mor 0d4a271


Charlesmex - 17 augustus 2019

You made your point!
canadian online pharmacies prescription drugs
canada pharmaceuticals online
reputable canadian mail order pharmacies
ed meds online without doctor prescription
canadian pharmacy no prescription - https://www.canadianpharmacycom.com/

drug costs mor b25d15c


Larryanype - 17 augustus 2019

Nicely put. Cheers.
drug stores near me
canadian drug
canadian pharmacies that are legit
best 10 online canadian pharmacies
price prescription drugs - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

medical information online Jen a55417_


Josephwaw - 17 augustus 2019

Kudos. I appreciate this!
best 10 online canadian pharmacies
canadian pharmaceuticals online
drugs from canada with prescription
aarp approved canadian online pharmacies
canadian prescription drugstore - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

canadian pharma companies Jen 0d4a271


Keithtat - 17 augustus 2019

Really plenty of beneficial knowledge!
canadian pharmacies that ship to us
canadian pharmacy king
pharmacy drug store
canada pharmacy
canadian drugstore online - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

canadian pharmacy cialis Ot 7_ce846


Michaelcrava - 17 augustus 2019
You revealed it well!
canadian pharmacy viagra brand
london drugs canada
canada online pharmacy
london drugs canada
pharmacy prices compare - https://www.safeonlinecanadian.com/

online pharmacies of canada ml 718bed0


Robertneisa - 18 augustus 2019

You definitely made your point.
canada pharmacy online
canada pharmacy online no script - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=http://www.fact.mn/372237.html#comment-4291138]medication costs rof[/url] cda5541


RonaldNek - 18 augustus 2019

Nicely put. Thanks a lot.
canadian online pharmacies
prescription cost comparison - https://www.canadianpharmacycom.com/

[url=https://soundmobilmag.com/forum/index.php?topic=8656.new#new]compare prescription prices phew[/url] 1b25d15


Michaelcrava - 18 augustus 2019

Beneficial data. Cheers.
international pharmacies that ship to the usa
canadian pharmacy
the canadian pharmacy
canadian pharmacies
prescription drugs prices - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

canadian pharmacy viagra vet 1b25d15


EdwardCex - 18 augustus 2019
You actually revealed it wonderfully!
best 10 online canadian pharmacies
discount drugs online pharmacy - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

[url=http://www.see-game.hu/profile.php?id=437654]canadian pharmacy cialis text[/url] ed03416


Robertneisa - 18 augustus 2019

Nicely put. Thanks.
canadian online pharmacy
canadian family pharmacy - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

[url=http://bkskrivanek.cz/?p=6208#comment-541848]canadian pharmacies FuP[/url] 3416191


RonaldNek - 18 augustus 2019

With thanks, I like this!
canadian online pharmacies legitimate by aarp
drugstore online shopping - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=https://loving-nagasaki-dante.net/forums/topic/best-bibliography-proofreading-sites-uk/#post-248273]discount pharmacy kato[/url] 4a2718b


Michaelcrava - 18 augustus 2019

Truly a good deal of great material.
safeway pharmacy
canada pharmaceuticals online
top rated online canadian pharmacies
ed meds online without doctor prescription
pharmacies near me - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

prescription without a doctor's prescription Ker 718bed0


EdwardCex - 18 augustus 2019

Good data. Regards!
canadian pharmacy drugs online
canadian online pharmacies legitimate by aarp - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

[url=https://www.deindoktor.ch/de/medikamente-online/Songha-night-%28200-mg%29_7680546060282.html]walmart pharmacy price check Ma[/url] 2_e02e1


Robertneisa - 18 augustus 2019

Nicely put, Thanks a lot!
canadian pharmacy world
northwest pharmaceuticals canada - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=http://www.instyle.hr/?submitted_type_slug=online_savjeti&submitted_entry_slug=robertoscic-1377]viagra from canada fog[/url] 16191b2


Michaelcrava - 18 augustus 2019

With thanks! A lot of knowledge!

canadian online pharmacies
trust pharmacy canada
online canadian pharmacies
ed meds online without doctor prescription
meds online without doctor prescription - https://canadianpharmaciescubarx.com/

drug stores near me mor da55410


RonaldNek - 19 augustus 2019

You've made your stand extremely well!!
canadian pharmacy king
canada pharmacies online pharmacy - https://www.canadianpharmacyopen.com/

[url=http://www.nfd.com.tw/62/62-board/default.asp]best online international pharmacies ki[/url] 18bed03


Keithtat - 19 augustus 2019

Good information, Thank you.
canadadrugs
canadian pharmacy
discount prescription drugs online
canadian pharmacies online
ed meds online without doctor prescription - https://www.canadianpharmacyu.com/

canada pharma limited Jen ed03416


EdwardCex - 19 augustus 2019

Wow plenty of amazing knowledge.
best 10 online canadian pharmacies
northwest pharmaceuticals canada - https://www.canadianpharmacyopen.com/

[url=http://malebet.ru/forum/16-28-314#113013]medication costs Lag[/url] 7_e02e1


Larryanype - 19 augustus 2019

Whoa many of helpful advice.
canadian prescriptions
canadian pharmacies online
aarp approved canadian online pharmacies
best 10 online canadian pharmacies
canadian drug - https://canadianpharmaciescubarx.com/

pharmacy on line Jen 55415_6


Michaelcrava - 19 augustus 2019

Thanks, Numerous postings!

pharmacy near me
ed meds online without doctor prescription
ordering prescriptions from canada legally
canadian pharmacies
canada pharmaceuticals online - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

prescription cost comparison fat 3416191


Josephwaw - 19 augustus 2019

Nicely put. Kudos!
medical information online
canada pharmaceuticals online
cialis from canada
pharmacy online
medication costs - https://www.canadianpharmacy-ltd.com/

prescription price comparison Jen d4a2718


Keithtat - 19 augustus 2019
You actually said it fantastically!
canadian pharcharmy onlinecanadian online pharmacy
canada pharmaceuticals online
candrugstore com
canada pharmaceuticals online
ed meds online without doctor prescription - https://www.trustedwebpharmacy.com/

reputable canadian mail order pharmacies spaw 5cda554


Robertneisa - 19 augustus 2019

Whoa loads of fantastic knowledge!
canadian pharmacy king
overseas pharmacy forum - http://canadianpharmacyntv.com/

[url=http://aleighthouse.com/esp/alex-maruny-en-pulseras-rojas/#comment-63993]prescription price comparison turn[/url] 718bed0


RonaldNek - 19 augustus 2019

Great stuff, Thanks!
canada online pharmacies
pharmacy online mexico - https://www.pharmacyonline-canadian.com/

[url=http://goodroad.jp/?eid=815]drugstore online shopping mn[/url] 25d15cd


Larryanype - 19 augustus 2019

Valuable content. Many thanks.
prescription discount
ed meds online without doctor prescription
no prior prescription required pharmacy
canadian viagra
best online pharmacies no prescription - https://www.safeonlinecanadian.com/

aarp approved canadian online pharmacies Jen 55417_6


EdwardCex - 19 augustus 2019

Regards! Great information.
best 10 online canadian pharmacies
doctor prescription - http://canadianpharmacyntv.com/

[url=http://thefbai.com/forums/topic/direct-barbade-vs-nicaragua-live-streaming-2019-en-ligne/#post-148171]prescription online Pa[/url] d15cda5


Josephwaw - 19 augustus 2019

Terrific write ups. Thanks.
cialis from canada
canadian pharmacies online
canadian prescriptions
ed meds online without doctor prescription
prescription drugs canada - http://canadianpharmacyntv.com/

health canada drug database Res 191b25d


Michaelcrava - 19 augustus 2019

Point well used!!
cialis from canada
canadian viagra
prescription drug assistance
ed meds online without doctor prescription
canadian pharmacy online canada - https://www.canadianpharmacyu.com/

buy medication without an rx Pi 0d4a271


Keithtat - 19 augustus 2019

Amazing a good deal of amazing facts.
prescription drug price comparison
canadian pharmaceuticals online
discount prescription drug
canadian pharmacies online
prescription drugs canada - https://canadianpharmaciescubarx.com/

us pharmacy no prior prescription Jen 416_ce8


Robertneisa - 19 augustus 2019

Very good information, Thanks a lot.
canadian pharmacy viagra
cheap prescription drugs online - http://canadianpharmaceuticalsonlinerx.com/

[url=https://www.starktruthradio.com/?p=8103&unapproved=342416&moderation-hash=145acbea560a9a1e574f93f992c11410#comment-342416]cialis from canada kl[/url] 416191b


Larryanype - 19 augustus 2019

Useful tips. Thanks.
canadian drugs without prescription
best 10 online canadian pharmacies
pharmacy prices
meds online without doctor prescription
best canadian mail order pharmacies - https://www.canadianpharmacyu.com/

cialis canada ea 718bed0


RonaldNek - 19 augustus 2019

Fantastic write ups. Cheers!
canadian pharmaceuticals online
canadian pharmacy no prescription - https://www.canadianonlinepharmacytrust.com/

[url=http://hollymariecombs.info/forum/viewtopic.php?f=19&t=1446620]canadian pharcharmy online fda approved vect[/url] 2718bed


Josephwaw - 19 augustus 2019

Whoa plenty of useful info!
canadian pharmaceuticals online reviews
canadian pharmacy world
mexican pharmacy online medications
canada pharmacy online
online drugs - https://www.trustedwebpharmacy.com/

canadian drugstore sn d4a2718


Keithtat - 19 augustus 2019

Thanks a lot! Great stuff.
cheap canadian drugs
canadianpharmacy
canadian pharmacy viagra brandcanadian pharmaceuticals online
ed meds online without doctor prescription
online pharmacy - https://www.canadianpharmacy-guide.com/

canadian pharmacy Lom 1b25d15


Michaelcrava - 19 augustus 2019

Nicely spoken certainly! .
no prescription pharmacies
canadian pharmacies online
trust pharmacy canada
canadian pharcharmy
buy prescription drugs without doctor - https://canadianpharmaciescubarx.com/

canada pharmacy online reviews Pi d4a2718


EdwardCex - 19 augustus 2019
You actually stated it wonderfully.
canadian pharmacy king
buy prescription drugs without doctor - https://www.trustedwebpharmacy.com/

[url=http://malebet.ru/forum/15-25-351#120402]canadian online pharmacy reviews Lag[/url] 4a2718b


Robertneisa - 20 augustus 2019
Beneficialforumposts.Withthanks. canadianpharmacyking globalpharmacycanada-https://www.canadianpharmacy-ltd.com/ [url=https://halftimeinstitute.org/ht-news/dean-niewolny-interviewed-by-blogcritics-org/?tfa_next=/forms/view/4629742/48cd920d24cd7e7f9fb496e8a37eb604/143394491&sid=f401073a8007946aa7ba4ea54ebbef0e]canadiandrugstoreonlinegob[/url]0341619


RonaldNek - 20 augustus 2019

Regards! I enjoy this.
canadian pharmacies
canadian prescriptions - https://www.canadianwwwonlinepharmacy.com/

[url=https://bra3.bbs10.net/?thread=24#64411]canadian prescription drugs Wame[/url] 418_4ea


Edwardtip - 20 augustus 2019

Info well applied!.
viagra without a doctors prescription
not working viagra - https://genericviagrantx.com/
long term side effects of viagra
[url=https://www.deindoktor.ch/de/medikamente-online/Sulfarlem-S25-%2825-mg%29_7680372340282.html]seduced amanda and viagra Edwardicofs[/url] a2718be


Jasonfreby - 21 augustus 2019

You have made your point!
viagra for sale uk
viagra in a creme - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra kamagra uk erectalis
doxazosin and viagra JasonFloor 15cda55


CharlesAnymn - 21 augustus 2019

Regards, Quite a lot of postings!

buy generic viagra
viagra cialis no prescription fast - https://www.viagraonlinemsn.com/
which is better viagra levitra cialis
viagra superforce canada Charlesgop 0d4a271


LelandScuff - 21 augustus 2019

Nicely put, Cheers!
viagra online
online order for viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
how to stop viagra spam
viagra sildenafil oral jelly LelandHaize b25d15c


Patrickmurgy - 21 augustus 2019
You actually mentioned that perfectly.
buy viagra online
viagra deaf - https://genericviagrantx.com/
viagra lavetra cialis
generic viagra online drugstores PatrickSix a2718be


Danielfob - 21 augustus 2019

Kudos. Plenty of postings.

viagra 100mg
topical viagra - https://genericviagrantx.com/
buy viagra here in the uk
0d4a271


Kevinmig - 21 augustus 2019

Fantastic data. Thanks.
generic viagra
viagra blood in urine - https://genericviagrarcp.com/
buy viagra online and get prescription
0d4a271


Joshuabouff - 21 augustus 2019
Beneficialtips.Thanks! viagraforsale cheaperviagra-https://www.viagraforsalemsn.com/ domainherbalviagra [url=https://halftimeinstitute.org/ht-news/dean-niewolny-on-the-truth-business-network/?tfa_next=/forms/view/4629742/541d288921ea54f91d1d7d5423c1d2b7/143583031&sid=90149926b7f9d7944bcdf6aa8e461a2a]viagrausebywomenJoshualah[/url]91b25d1


KennethWhake - 21 augustus 2019
You actually revealed it fantastically!
generic viagra
fda approved viagra sales - https://www.viagraonlinemsn.com/
puerto rico viagra
[url=http://bulgan.mta.mn/?p=1247#comment-1806262]u id password viagra KennethSed[/url] 8bed034


CharlesAnymn - 21 augustus 2019

Very good posts, Thanks.
viagra
viagra effects after ejaculation - https://genericviagrantx.com/
viagra physer
viagra cialis soft cheap CharlesgoN 8bed034


Edwardtip - 21 augustus 2019

Very good stuff. Appreciate it!
viagra pills
viagra generic date - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
differences between viagra and levitra
[url=http://www.hkangle.com/bbs/zboard.php?id=qnaboard&page=1&page_num=20&select_arrange=headnum&desc=&sn=off&ss=on&sc=on&keyword=&no=891440&category=]acheter viagra Edwardbig[/url] 15cda55


Jasonfreby - 21 augustus 2019

You said it very well..
viagra generic
womens issues viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
murphey viagra
chastity had not cum viagra JasonHeeCe 2718bed


LelandScuff - 21 augustus 2019

Tips clearly used!!
viagra generic
viagra religious - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
generic viagra generic
compare levitra viagra Lelandnus 16191b2


Patrickmurgy - 21 augustus 2019
You actually explained that superbly!
viagra without a doctor prescription
free viagra 2010 jelsoft enterprises ltd - https://genericviagramsl.com/
rapid viagra
online pharmacy no prescription viagra Patricklat 0d4a271


Danielfob - 21 augustus 2019

Valuable information. With thanks!
viagra 100mg
viagra twice - https://www.viagraforsalemsn.com/
will viagra keep an erection
411_068


Kevinmig - 21 augustus 2019
You actually revealed this perfectly.
viagra
vasotec and viagra interactions - https://genericviagramsl.com/
viagra light switch cover
best prices for viagra KevinNUM a55412_


CharlesAnymn - 21 augustus 2019

You have made the point.
viagra without a doctor prescription
puerto rico viagra - https://genericviagrarcp.com/
robin williams viagra video
viagra superforce canada Charlesgop a55412_


Jasonfreby - 21 augustus 2019
You revealed it wonderfully!
cheap viagra
viagra buy oonline - https://www.viagraforsalemsn.com/
cycling performance viagra
viagra side ef Jasonfes 1b25d15


Danielfob - 21 augustus 2019

Regards, Very good information.
viagra pills
find search viagra edinburgh pages news - https://genericviagramsl.com/
cialis viagra on line
alcohol viagra Danielbub 2718bed


LelandScuff - 21 augustus 2019

Regards, I value this!
viagra generic
does viagra work after eating - https://www.viagraforsalemsn.com/
humor viagra commercial theater elevator
best price for viagra Lelandlar 25d15cd


Patrickmurgy - 21 augustus 2019

Many thanks, An abundance of information.

viagra for women
viagra order mail - https://www.viagraonlinemsn.com/
viagra golf head covers
buy viagra new york PatrickSix 91b25d1


Kevinmig - 21 augustus 2019

Regards, Ample write ups.

buy viagra
how to remove viagra official site - https://www.viagraonlinemsn.com/
take viagra soft tabs
viagra blue big love Kevinedugh 14_e11c


CharlesAnymn - 21 augustus 2019

Thanks a lot. Fantastic stuff.
viagra generic
viagra special delivery uk - https://www.viagraforsalemsn.com/
does viagra help keep it up
viagra for sale london CharlesgoN 5_d3732


Danielfob - 21 augustus 2019

Wonderful material, Thank you!
buy viagra
can women take viagra safely - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra reaction time
why do women take viagra DanielswafT 5cda554


Jasonfreby - 21 augustus 2019

Fantastic information. Thanks!
viagra for sale uk
patent how long viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
viagra and performance enhancement
sites for charles linskaill viagra find Jasonalift 25d15cd


LelandScuff - 22 augustus 2019

Nicely put. Appreciate it.
generic viagra online
herbal viagra - https://genericviagrarcp.com/
viagra substatute
free viagra 2008 jelsoft enterprises ltd LelandVOida 4a2718b


Patrickmurgy - 22 augustus 2019

Whoa plenty of awesome info!
viagra online
viagra cialis cheap - https://www.viagraforsalemsn.com/
viagra taking effect porn photos
viagra graphic PatrickBuh 3416191


Kevinmig - 22 augustus 2019

Many thanks. I value this.
viagra pills
delayed ejaculation and viagra - https://genericviagrarcp.com/
cheap generic viagra no prescription
viagra blue big love Kevinedugh 5cda554


CharlesAnymn - 22 augustus 2019

Good tips. Many thanks!
viagra pills
what's best viagra cialis - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra online price
frequency of use of viagra CharlesDut 0d4a271


Danielfob - 22 augustus 2019

Kudos. Fantastic information.
viagra for sale uk
viagra in baltimore - https://genericviagrantx.com/
safe maximum viagra dosage
alcohol viagra Danielbub d4a2718


Jasonfreby - 22 augustus 2019

Nicely put. Cheers.
viagra 100mg
50mg vs 100mg viagra - https://genericviagramsl.com/
viagra no prescription needed cheap
viagra falls band Jasonmag 4a2718b


Patrickmurgy - 22 augustus 2019

Truly a lot of superb knowledge.
buy generic viagra
cheaper viagra levitra apcalis - https://genericviagrarcp.com/
pantyhose or viagra
buy viagra plus cialis for $69 PatrickAlatt 18bed03


Kevinmig - 22 augustus 2019

Cheers, Numerous posts!

viagra for women
vioxx viagra altace - https://www.viagraonlinemsn.com/
improved viagra
how much viagra can you take KevinNUM 55411_e


LelandScuff - 22 augustus 2019

Great knowledge. Many thanks.
viagra for women
viagra generika schweiz - https://genericviagrantx.com/
generic viagra online paypal
smoking viagra Lelandwrift 15cda55


CharlesAnymn - 22 augustus 2019

This is nicely put. .
viagra 100mg
retail price of viagra - https://genericviagrarcp.com/
7 xenical viagra zyban proscar
viagra cialis soft cheap CharlesgoN 191b25d


Danielfob - 22 augustus 2019

You've made the point.
generic viagra
pharmacies that deliver viagra to missouri - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
viagra lawsuit checks in may 2010
alcohol viagra Danielbub 8_068fb


Kevinmig - 22 augustus 2019

You have made your stand pretty effectively.!
buy generic viagra
female ingesting viagra - https://genericviagrarcp.com/
viagra benefits side effects
how much viagra can you take KevinNUM 2718bed


Jasonfreby - 22 augustus 2019
Thanksalot.Iappreciateit! buygenericviagra orderviagraonlineinwisconsin-https://www.viagraforsalemsn.com/ orderviagrafromcanada cheapgenericindiaviagraJasonwaf16_64cc


Patrickmurgy - 22 augustus 2019

Thanks, Awesome stuff!
viagra without a doctors prescription
viagra adds itself to contact list - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
what if viagra foes not work
cheapest viagra prices without a prescription Patrickmok 415_7cb


LelandScuff - 22 augustus 2019

This is nicely expressed. !
viagra for sale
viagra online issues - https://www.viagraforsalemsn.com/
viagra for copd
teenagers viagra Lelandlek 18bed03


Joshuabouff - 22 augustus 2019

Nicely put. With thanks.
viagra
online viagra consumer check - https://www.viagraonlinemsn.com/
viagra pages edinburgh boring search girl
[url=https://aprokomedia.com/download-mp3/rudeboy-double-double-ft-phyno-olamide.html?unapproved=128788&moderation-hash=9a49d83d96ecf6e97a7aacec6bd0c172#comment-128788]edinburgh uk viagra search linskaill charles Joshuaged[/url] b25d15c


KennethWhake - 22 augustus 2019

Beneficial facts. Many thanks.
generic viagra 100mg
buy viagra prescription america carisoprodol - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra's other uses
[url=http://sulganow.jugem.jp/?eid=3525]price of viagra in canada KennethHip[/url] 8bed034


Jasonfreby - 22 augustus 2019
You explained that very well.
buy viagra
enzyme and viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
increased cost of viagra
viagras in manchester JasonCoaro 718bed0


Edwardtip - 22 augustus 2019

Nicely put. Thanks a lot.
buy generic viagra
cat 1 keyword viagra - https://www.viagraonlinemsn.com/
new natural viagra product
[url=http://sulganow.jugem.jp/?eid=14]how to reverse effects of viagra Edwardmep[/url] 2718bed


Patrickmurgy - 22 augustus 2019

Cheers! I appreciate this!
viagra generic
angelo lovallo viagra - https://genericviagrarcp.com/
viagra tomatoes
retail price for viagra Patrickgeolo 6191b25


LelandScuff - 22 augustus 2019
You actually expressed this well!
viagra for sale
horseracing and italy and viagra - https://genericviagrantx.com/
viagra perscription
canadian viagra without prescription LelandShifs bed0341


Joshuabouff - 23 augustus 2019

Awesome postings. Thank you!
viagra pills
viagra size change - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra spot pub
[url=http://www.sgswimmingclasses.com/sg-swimming-activities?page=28458#comment-2589700]cialis viagra together Joshuahoaks[/url] a2718be


KennethWhake - 23 augustus 2019

Wow plenty of amazing data!
viagra without a doctor prescription
viagra in 1998 - https://genericviagramsl.com/
combining viagra and levitra
[url=https://aprokomedia.com/download-mp3/kevin-shugar-shugar.html?unapproved=130195&moderation-hash=ff90d292904f8614d89ab40071825488#comment-130195]lowest price viagra Kennethpneub[/url] 16191b2


Jasonfreby - 23 augustus 2019

Nicely put. Thanks a lot.
generic viagra 100mg
cheap viagra ambien generic cananda - https://www.viagraonlinemsn.com/
u 52892 viagra
what is viagra pro JasonTrivy d15cda5


Patrickmurgy - 23 augustus 2019

Incredible quite a lot of amazing advice!
viagra online
kamagra viagra sildenafil site ebaycouk - https://www.viagraforsalemsn.com/
ways to givr viagra
clinic viagra prescriptions charlotte nc PatrickHax 1b25d15


LelandScuff - 23 augustus 2019

Amazing all kinds of useful material!
buy generic viagra
cheating with viagra - https://www.viagraforsalemsn.com/
low priced viagra chain store
porn viagra cialis Lelandloamb 10_6721


Edwardtip - 23 augustus 2019
You actually said it effectively!
viagra
viagra for sale - https://genericviagramsl.com/
find search viagra computer free sites
[url=http://okaneiru.net/kabarai/archives/3853#comment-241299]viagra in bahrain Edwardwhort[/url] 16_5c7f


Joshuabouff - 23 augustus 2019

Many thanks. A lot of write ups!

viagra generic
viagra canada drug stor - https://www.viagraonlinemsn.com/
viagra demonstration
[url=https://bmsmobilya.com/urun/lara-kolsuz-sezlong?unapproved=312050&moderation-hash=7f0f81ce41368e91cf2502b9157cf91e#comment-312050]subaction showcomments viagra optional older JoshuaSwita[/url] b25d15c


Jasonfreby - 23 augustus 2019

Seriously a lot of excellent data!
cheap viagra
effects of viagra on woman - https://www.viagraforsalemsn.com/
viagra online canda
re viagra cialis levitra Jasonfes a2718be


Patrickmurgy - 23 augustus 2019

Thank you! Quite a lot of stuff.

viagra for sale
order viagra visit your doctor online - https://www.viagraonlinemsn.com/
viagra cheapest pharmacy
viagra sale online Patrickswera 0341619


LelandScuff - 23 augustus 2019

Helpful info. Thanks!
buy viagra
viagra circulation leg - https://genericviagrantx.com/
settlement agreements on viagra
prescription prescription prescription prescription viagra Lelandverma 6191b25


KennethWhake - 23 augustus 2019

Appreciate it! Loads of info!

viagra without a doctor prescription
best deal on viagra - https://www.viagraforsalemsn.com/
viagra affects
[url=https://loving-nagasaki-dante.net/forums/topic/online-canadian-pharmacies-kato-2/page/8/#post-321649]cheapest 50mg generic viagra KennethpoiNg[/url] d15cda5


Kevinmig - 23 augustus 2019

Effectively voiced certainly. !
generic viagra online
buy now viagra - https://www.viagraonlinemsn.com/
buy viagra locally
viagra sildenafil citrate patient information prescription KevinNUM da55417


Jasonfreby - 23 augustus 2019

Beneficial postings. Thanks a lot!
generic viagra online
viagra for free - https://genericviagramsl.com/
generic viagra online prescription
mexico viagra Jasongok 5cda554


Patrickmurgy - 23 augustus 2019

With thanks. A lot of facts.

generic viagra
japanese viagra - https://genericviagramsl.com/
will viagra keep erection after climax
3generic propecia viagra Patrickviz 6191b25


LelandScuff - 23 augustus 2019

Many thanks! Good information.
cheap viagra
no prescription cheapest viagra - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra systemic effects
how to make viagra work longer Lelanddag 11_6721


CharlesAnymn - 23 augustus 2019

Thanks, An abundance of posts!

viagra without a doctor prescription
long term use of viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
order viagra online consumer discount rx
big pharma tests viagra CharlesgoN cda5541


KennethWhake - 23 augustus 2019

Very good facts. Regards!
generic viagra online
viagra cialis sample paypal - https://genericviagrarcp.com/
viagra lavetra cialis
[url=https://tns.world/urdu/?p=26804&unapproved=1317762&moderation-hash=15c2aca4a343673fa762cbe61cd5bca9#comment-1317762]testing viagra Kennethlof[/url] 2718bed


Danielfob - 23 augustus 2019

Really a good deal of awesome data!
viagra without a doctors prescription
viagra generic meltabs - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
cheap generic substitute viagra
cialis and viagra together Danielbub b25d15c


Kevinmig - 24 augustus 2019

Truly quite a lot of wonderful tips.
buy viagra online
locked in syndrome and viagra - https://www.viagraforsalemsn.com/
cheap viagra from pfizer
viagra blue big love Kevinedugh 416191b


Jasonfreby - 24 augustus 2019

Lovely content. Kudos.
buy viagra online
is there any legitimate viagra - https://genericviagrarcp.com/
viagra risks
viagra sample dallas JasonCub 2718bed


Patrickmurgy - 24 augustus 2019

Awesome data, Many thanks!
viagra pills
viagra how fast 100mg - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
viagra recipes
viagra rx online Patricknolix 416191b


LelandScuff - 24 augustus 2019

Many thanks! Lots of info.

generic viagra
last longer viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
viagra covered by insurance
viagra incidents Lelandnow 2718bed


CharlesAnymn - 24 augustus 2019

Thanks a lot. Numerous material!

viagra without a doctors prescription
viagra without prescription new york - https://www.genericonlineviagrarx.com/viagra-generic/
viagra site search edinburgh find soft
can women take viagra CharlesCed 15cda55


Danielfob - 24 augustus 2019

Fine write ups. Regards!
viagra for sale uk
spain viagra - https://genericviagrarcp.com/
discount viagra united kingdom
phizer viagra patent Danielglozy 411_068


Kevinmig - 24 augustus 2019

You said it nicely.!
viagra for sale uk
mail order and viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
3 caverta veega generic viagra
begining viagra dose KevinCaunk 0341619


Jasonfreby - 24 augustus 2019

This is nicely said. .
viagra
viagra pages edinburgh search find charles - https://genericviagrantx.com/
genuine viagra online without prescription
scary movie 4 viagra Jasonwhela 2718bed


Patrickmurgy - 24 augustus 2019

Many thanks, Ample stuff!

viagra online
prostate cancer viagra - https://www.viagraforsalemsn.com/
female viagra pulmonary hypertension
viagra canadian price shipped PatrickguiSp 17_7cbf


CharlesAnymn - 24 augustus 2019

Many thanks, I like it.
viagra pills
emphysema viagra - https://www.viagraforsalemsn.com/
what is comparable to viagra
online prescription viagra CharlesHic 5cda554


Danielfob - 24 augustus 2019

Perfectly expressed truly. !
buy viagra
alternative for viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
tablet viagra
cialis and viagra together Danielbub 91b25d1


Kevinmig - 24 augustus 2019

Regards! An abundance of facts!

buy viagra online
medicaid cover viagra - https://www.viagraonlinebuymsn.com/
cheap geneirc viagra 50 cents
viagra dosage for women KevinNUM 191b25d


Victorgum - 24 augustus 2019

Kudos, A good amount of posts.

cialis 20mg
cialis 20 mg precio en colombia - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
buy cialis pills


DavidNom - 24 augustus 2019

Awesome postings, Many thanks.
cialis 20mg
puedo comprar cialis sin receta en espa–ď¬Īa - https://cialismsnrx.com/
cialis 20 mg
cialis generico online europa DanielWah 1b25d15


Kevinmig - 24 augustus 2019

Many thanks, I appreciate this!
buy viagra online
bodybuilding pump with viagra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
buy generic viagra
viagra fed ex KevinNaf a2718be


Victorgum - 25 augustus 2019

Amazing plenty of amazing facts.
cialis
side effects 40 mg cialis - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis 20 mg


DavidNom - 25 augustus 2019

Helpful information. Kudos.
cialis pills
how is cialis taken - https://cialismsnrx.com/
generic cialis
costo del cialis originale Danielclori 2718bed


Kevinmig - 25 augustus 2019

Thanks, Wonderful information!
generic viagra online
stuffy nose viagra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra without a doctor prescription
viagra line Kevinseept 416191b


Victorgum - 25 augustus 2019

Terrific information, Appreciate it!
cialis 20mg
taking cialis with arginine - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis 20mg


DavidNom - 25 augustus 2019

Kudos! Excellent information.
cialis tablets
black actress cialis commercial - https://cialismsnrx.com/
buy cialis online
safe dosage cialis Danieltoula 15cda55


Kevinmig - 25 augustus 2019

Seriously many of awesome facts.
viagra for women
viagra health risks - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra for sale
viagra line Kevinseept d15cda5


Victorgum - 25 augustus 2019
You actually mentioned it well.
generic cialis
legit places to buy cialis - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis online


DavidNom - 25 augustus 2019

Cheers! Numerous information.

cialis tablets
generic name cialis - https://cialismsnrx.com/
cialis
cialis przedawkowanie DanielWouck 0341619


Kevinmig - 25 augustus 2019

You've made your position quite well.!
buy generic viagra
does unitedhealthcare pay for viagra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra generic
conch meat like viagra Kevinrix da55415


Victorgum - 26 augustus 2019

Kudos, I like it!
cheap cialis
cialis costo in francia - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis tablets


DavidNom - 26 augustus 2019

Useful info. Regards.
cialis pills
cialis tadalafil obat kuat - https://cialismsnrx.com/
generic cialis
cialis prostate treatment Daniellix a55411_


Victorgum - 26 augustus 2019

Good material. Cheers!
cialis online
cialis 05 mg pre–ď¬ßo - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis


DavidNom - 26 augustus 2019

You have made your point.
cialis
forum acheter du cialis sur internet - https://cialismsnrx.com/
buy cialis usa
cialis familjeliv Danielglozy 5414_43


Kevinmig - 26 augustus 2019

Regards! Valuable stuff.
buy generic viagra
viagra the other drug - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
buy viagra
buying viagra prescription Kevinedugh bed0341


Victorgum - 26 augustus 2019

You said it nicely.!
cialis without a doctor prescription
levitra vs cialis espa–ď¬Īol - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
buy cialis online


DavidNom - 26 augustus 2019

Kudos, I appreciate this.
cheap cialis
cialis jetzt g–ď—ėnstiger - https://cialismsnrx.com/
cialis 20mg
cialis verz–ď¬∂gerte ejakulation Danielbub 191b25d


Kevinmig - 26 augustus 2019
You explained this well.
viagra for sale uk
viagra drug test - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra online
viagra super active canada Kevinseept 14_e11c


DavidNom - 28 augustus 2019

Cheers, Terrific stuff!
buy cialis online
cialis duree action - https://cialismsnrx.com/
cialis without a doctor prescription
cialis generika in polen kaufen Danielnef 4a2718b


Victorgum - 26 augustus 2019

Wow lots of terrific knowledge.
cialis without a doctor prescription
chinese generic cialis - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis tablets


DavidNom - 26 augustus 2019

Superb info. Appreciate it!
cialis pills
cuanto cuesta el cialis en la farmacia - https://cialismsnrx.com/
generic cialis
cialis generico online europa DanielWah 6191b25


Victorgum - 28 augustus 2019

Appreciate it, An abundance of information!

cialis 20mg
cialis originale farmacia italiana - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
buy cialis online


Kevinmig - 28 augustus 2019

Thanks a lot. Excellent information!
viagra without a doctors prescription
buying generic viagra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra pills
mail order viagra KevinNUM a2718be


Victorgum - 1 september 2019

Thank you! I appreciate this.
cialis
diferencia entre cialis levitra y viagra - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cheap cialis


DavidNom - 1 september 2019
You stated that effectively!
buy cialis online
cialis tiempo duracion - https://cialismsnrx.com/
buy cialis usa
cialis przedawkowanie DanielWouck 0d4a271


Kevinmig - 1 september 2019

This is nicely said. .
viagra 100mg
viagra and niacin - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra without a doctor prescription
where to order viagra online KevinNUM 0_e11c9


Victorgum - 1 september 2019

With thanks! I value it.
cialis
cialis tempo di azione - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis pills


DavidNom - 1 september 2019

Tips clearly regarded!.
cialis without a doctor prescription
cuanto vale cialis en farmacias - https://cialismsnrx.com/
cialis online
duracion efecto de cialis Danielbub b25d15c


Kevinmig - 1 september 2019

Fine postings. Kudos!
viagra
viagra with paypal - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
cheap viagra
how long can viagra last Kevinrix 0d4a271


Victorgum - 1 september 2019

Thanks! An abundance of content!

cheap cialis
voltaren and cialis - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis 20mg


DavidNom - 1 september 2019

Truly plenty of useful tips.
cialis generic
how strong is cialis - https://cialismsnrx.com/
cialis 20 mg
cialis verz–ď¬∂gerte ejakulation Danielbub a55412_


Kevinmig - 1 september 2019

Truly tons of awesome material.
viagra online
web md viagra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra generic
viagra difference in mg KevinClice 25d15cd


Victorgum - 2 september 2019
You actually suggested that superbly.
cialis generic
cialis i tyskland - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis 20 mg


DavidNom - 2 september 2019

Nicely put. Cheers!
cialis tablets
vente cialis 10mg - https://cialismsnrx.com/
cialis online
cialis doesnt work anymore DanielGrina ed03416


Kevinmig - 2 september 2019

Really lots of great tips!
buy viagra online
viagra vrs livetra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
generic viagra online
generic viagra 24 hours KevinNUM 6191b25


Victorgum - 2 september 2019

Kudos! Quite a lot of tips.

cialis 20 mg
what is the typical dose of cialis - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis


DavidNom - 2 september 2019

Many thanks, A good amount of knowledge.

generic cialis
buy cialis in spain - https://cialismsnrx.com/
buy cialis pills
cialis familjeliv Danielglozy 4a2718b


Kevinmig - 2 september 2019

Useful stuff. Thanks!
viagra for women
us based viagra - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra 100mg
viagra and pulmonary hypertension KevinNaf 0d4a271


Victorgum - 2 september 2019

Incredible tons of wonderful advice.
cheap cialis
prix moyen cialis 10mg - http://cialisbirx.com/cialis+40+mg+generic/cialis-online-ec-37
cialis 20mg


DavidNom - 2 september 2019

You made your point.
cialis without a doctor prescription
abuso de cialis - https://cialismsnrx.com/
generic cialis
can cialis raise psa Danielbub ed03416


Kevinmig - 2 september 2019
You actually reported it well!
viagra for sale uk
viagra professional canada - http://viagramsnrx.com/best+viagra/for-sale-viagra-42-3b
viagra online
q viagra KevinDef 0341619


Dennisaroda - 8 september 2019

Fine postings. Kudos.

jokes about viagra
eating watermelon is like taking viagra
viagra sales hong kong
[url=http://viaonlinebuymsn.com/]http://viaonlinebuymsn.com/[/url]


Jerrodroacy - 9 september 2019

Thanks, Numerous postings!


cialis viagra levitra trusted pharmacy catalog
http://viaonlinebuymsn.com/
viagra alcahol
[url=http://viaonlinebuymsn.com/]viagra sildenafil oral jelly[/url]


RandyWed - 9 september 2019

This is nicely said. .
keywords cialis levitra sales viagra
http://viaonlinebuyntx.com/
viagra samples videos
[url=http://viaonlinebuyntx.com/]edinburgh uk news pages viagra[/url]


Dennisaroda - 9 september 2019

With thanks! I like this!

free natural viagra
will viagra cure premature
search viagra free sites computer find
[url=http://viaonlinebuymsn.com/]http://viaonlinebuymsn.com/[/url]


RandyWed - 10 september 2019
You said it wonderfully.
viagra chep
cough after viagra
try viagra
[url=http://viaonlinebuyntx.com/]buy online viagra phentermine xanax[/url]


Jerrodroacy - 10 september 2019

Kudos. I like it!

buy cheap viagra online u
burroughs wellcome viagra
buy viagra online 50mg
[url=http://viaonlinebuymsn.com/]viagra cost webster massachusetts[/url]


Jerrodroacy - 14 september 2019

Cheers. Excellent information.

viagra no presrciption
http://viaonlinebuymsn.com/
viagra and sex
[url=http://viaonlinebuymsn.com/]viagra how does it work[/url]


CharlieMenty - 2 oktober 2019
You actually explained that adequately.

cialis generika kaufen deutschland
cialis online
onde comprar cialis na internet
[url=http://ciaonlinebuyntx.com/]cialis without a doctor prescription[/url]


Robertnal - 6 oktober 2019

Thanks a lot. Great information!

cialis en pharmacie tunisie
buy cialis online
cialis 10 mg canada
[url=http://ciaonlinebuymsn.com/]cheap cialis[/url]


CharlieMenty - 6 oktober 2019

Useful tips. Cheers!

cialis and psa test
cialis high fat meal
cialis ci vuole prescrizione medica
[url=http://ciaonlinebuyntx.com/]cialis e cpk[/url]


StezeWak - 15 oktober 2019
viagra professional in london
[url=http://viagforsale.com]viagra price 50mg
[/url] viagra effect starts working within
purchase generic viagra
- viagra and alcohol username
viagra and alcoholic drinks passwordSergioRex - 18 oktober 2019

Superb info. Thanks!
meds online
canada drug
canadian prescription
[url=https://www.canadianpharmacycom.com/]canada drugs[/url]
fda approved canadian online pharmacies - https://www.canadianpharmacycom.com/


LemuelBom - 21 oktober 2019

Incredible quite a lot of terrific material!
generic forms of viagra are safe
viagra side ef
viagra edinburgh search find pages sites
viagra online without prescription $1.00


ZohaldHon - 23 oktober 2019
can viagra for women
[url=http://viagrawithoutdoctorpres.net]viagra without a doctor
[/url] viagra tadalafil cheapest
viagra without doctor
- viagra from imdia
viagra and alcohol side effects new postsWilliamadoori - 30 oktober 2019
how long does cialis stay in your system drug test [url=http://cialisle.com/]generic cialis online[/url] daily dosage for cialis generic cialis acquistare cialis on line in italia


Williamadoori - 30 oktober 2019
cialis ansiedade [url=http://cialisle.com/]generic cialis[/url] prices of viagra cialis and levitra generic cialis how much cialis should you take


Williamadoori - 31 oktober 2019
10mg cialis for daily use [url=http://cialisle.com/]cheap cialis[/url] mixing yohimbe and cialis cialis pill price of cialis at pharmacy


AubreyDache - 5 november 2019
getting free sample viagra
[url=http://viabsbuy.com/]buy generic viagra[/url]
viagra long qt
viagra pill
what is the natural form of viagra


ZafidRit - 8 november 2019
viagra information side effects started by
[url=http://viagforsale.com]viagra generic
[/url] buy viagra online $0 99 pill overnight shipping
generic viagra safety
- viagra users
vendita on line viagraAlmerteduby - 8 november 2019
buy viagra all the information and videos about buy viagra
[url=http://viagrawithoutdoctorbest.com]viagra online
[/url] viagra online usa show posts
free generic viagra samples
- viagra vs viagra
levitra viagraOliverEmugh - 20 november 2019
can you take viagra two nights in a row
[url=http://www.viabsbuy.com/]where can i buy viagra pills[/url]
where to buy viagra in windsor ontario
where to buy cheap viagra
where to buy viagra pills online


uningewenenious - 25 november 2019
mdn [url=https://cbdhemp21.com/#]best cbd oil for pain[/url]
hff [url=https://cbdhemp21.com/#]cbd oil price[/url]


SaniSwawBairwef - 3 december 2019
tvl [url=https://besthempcbd1.com/#]pure cbd oil[/url] jap [url=https://besthempcbd1.com/#]cbd oil vs hemp oil[/url]


Beprompoletappy - 6 december 2019
dls [url=https://buycbdoil11.com/#]cbd oil canada online[/url] ijd [url=https://buycbdoil11.com/#]cbd hemp oil[/url]


Zaduelwrils - 25 december 2019
viagra buy you cannot delete your posts in this forum
[url=http://viaforsl.com]viagra generic for sale
[/url] viagra coupon online hot thread with no new posts
cheap viagra sale
- viagra 10 mg effectiveness administrators
viagra 10 mg 4 tablet passwordZaduelwrils - 25 december 2019
viagra 10mg or 20mg total topics
[url=http://viaforsl.com]viagra 25mg online
[/url] viagra 10mg or 20mg joined
sildenafil 100mg
- viagra 20mg review faq
viagra 20 mg cost e-mail addressZaduelwrils - 26 december 2019
canadian pharmacies viagra soft
[url=http://viaforsl.com]viagra generic uk
[/url] viagra mexico
generic viagra on line
- viagra v viagra v levitra
buy cheap viagra onlineZaduelwrils - 26 december 2019
viagra cvs
[url=http://viaforsl.com]generic viagra shipped from usa
[/url] viagra buy uk past 6 months
generic cialis viagra
- apotek viagra 10 mg
viagra helps dilated cardiomyopathyKenzethShity - 26 december 2019
viagra generic canada display topics from previous
[url=http://viaforsl.com]generic viagra walmart
[/url] viagra price comparison hot thread with no unread posts
viagra generic online
- viagra 5mg cost registered users
viagra and alcohol safe i forgot my passwordZaduelwrils - 27 december 2019
taking viagra with viagra
[url=http://viaforsl.com]generic viagra in us
[/url] buy viagra without a prescription
viagra vs generic viagra
- viagra you cannot delete your posts in this forum
viagra generic online biographyZaduelwrils - 27 december 2019
viagra users
[url=http://viaforsl.com]viagra generic date
[/url] viagra information blog not logged in
reputable generic viagra
- viagra from canada cheap last post by
viagra prices ukZaduelwrils - 28 december 2019
viagra 5mg cost you cannot post new topics in this forum
[url=http://viaforsl.com]generic viagra online overnight delivery
[/url] levitra vs viagra comparison guestbook_sign.php
viagra generic vs brand
- trial of viagra women
viagra 20mg dosage announcementsZaduelwrils - 28 december 2019
cardiomyopathy viagra risk women
[url=http://viaforsl.com]generic viagra online fast delivery
[/url] online canadian pharmacy viagra
online pharmacy viagra generic
- viagra 10mg view unanswered posts
viagra business caseZaduelwrils - 29 december 2019
viagra order
[url=http://viaforsl.com]generic viagra in the us
[/url] viagra pro review
generic viagra usa
- viagra vs viagra reviews guestbook.html?page=
viagra scamZaduelwrils - 29 december 2019
viagra 10 mg 4 tablet most users ever online was
[url=http://viaforsl.com]generic viagra cheap online
[/url] n0n prescription viagra
cheap generic viagra online pharmacy
- viagra barato
viagra more:drug_side_effectsThomasasGraro - 29 december 2019
cialis leg and back pain [url=https://getcialistabsfasty.com/#]generic cialis[/url] cialis for endurance athletes
cialis walmart daily cialis how long


ThomasasGraro - 2 januari 2020
where to buy over the counter cialis [url=https://getcialistabsfasty.com/#]where to buy cialis online[/url] cialis farmacia en andorra
cialis price costco generic cialis for sale


Rogerteemi - 14 januari 2020
cialis 20mg or 10mg
[url=http://cialisle.com/#]can you take cialis and percocet[/url]
cialis toro 3000
is there a natural cialis
cialis dosage weight


AndrewKeymn - 17 januari 2020
https://gncedstore.com Which means a excessive-high quality, approved generic drug with excipients that differ from these in the model authentic –≤–ā‚ÄĚ a typical follow –≤–ā‚ÄĚ might fail the check if the instrument only had a scan of the model holder–≤–ā‚ĄĘs drug. A for the opposing facet of the controversy, buy viagra in the usa gncedstore.com there was solely Dr. Johnson to defend the product. Cialis dwindled. Cialis calculated my others concerning the crew but was to his laces. Other vasodilators dilate the veins, easing signs.
Rogerteemi - 19 januari 2020
levitra better than cialis
[url=http://cialisle.com/#]cialis 200 mg forum[/url]
fake cialis how to tell
what is bph cialis
difference between 10mg and 20 mg cialis


Plaats een reactie
Naam:
Email:
Code: Vul deze 4 cijfers in bij Code.
Reactie: