Lodewijk - 16 december 2007
Herken je dat? Je opent je emailbox en vindt tussen tientallen spamberichten een e-mail van een schoolvriendje. Van toen je 6 jaar was.

‘ Hoi. Mijn naam is Lodewijk,
Ben jij die Dirk Jan die vroeger naast mij zat in de kleuterschool ‘de Vlaswiek’ in Ambacht?’

Even gaan je gedachten terug. Kleuterschool ‘De Vlaswiek’ . Dat was die schitterende tijd van Carmen, Marjon, Mirjam, Desiree, Ilse en … natuurlijk Suzanne. Zaten er ook jongens in onze klas? Je struint op zolder en na wat zoekwerk heb je in handen, jawel…de groepsfoto van 1981. Iedereen was die dag verkleed. Je ziet jezelf staan in cowboytenue tussen drie verpleegsters, een stewardess en een paaldanseres. Maar die laatste, dat kon ook een ander kostuum geweest zijn; bij Desiree thuis hadden ze het niet zo breed.
Naast Desiree stond een mannetje met een verentoog op zijn hoofd. Dat was Marc, herinner je je ineens. Met hem heb je nog menig robbertje gevochten met als inzet ‘verkering krijgen met Carmen’. (Tot op de dag van vandaag geen flauw benul wat dat destijds inhield. Verkering met Carmen? Je hebt haar nooit gezoend, nooit handjes vastgehouden, nooit liefdesbriefjes geschreven. Schijnbaar was ‘verkering hebben met Carmen’ meer een titel dan een activiteit).

Je ogen glijden langs de hoofdjes op de vergeelde foto. Namen poppen op in je hoofd. ‘ Jos, Kees, Peter, Manon, Mieke. Ergens aan de zijkant staat een jongetje alleen. Hij draagt een witte doktersjas maar is verder niet verkleed. De bril op zijn bolle hoofd is hersteld met stukjes pleister. Zelf op die oude foto kun je nog zien dat hij slechte ogen had, ze zijn even groot als zijn bril. Zijn hele houding straalt iets zieligs uit, iets misplaatst, iets ongemakkelijks. Je hebt Lodewijk gevonden en je herinnert je het weer.

In jaren dat je in dezelfde klas als Lodewijk zat, heb je het altijd met hem te doen gehad. Alle jongens pestten Lodewijk, omdat hij dom, lelijk en onnozel was. En de meisjes lieten hem in de kou staan wanneer ze gingen tekenen en hij een viltstift wilde lenen. Dan zeiden ze dat hij te hard op de punt drukte. Dat de stiften kapot zouden gaan. Dat ze gehoord hadden dat hij dat twee jaar geleden bij de stiften van Eline ook gedaan zou hebben. Fascisten, Nazivrouwen waren het, dat realiseer je je nu. Jij deed daar niet aan mee. Je was dan wel een stoere jongen maar ’s nachts had je meelij en huilde je grote krokodillentranen om Lodewijk. Je probeerde hem te beschermen zonder je eigen imago te beschadigen. Zou het ooit nog goed komen met Lodewijk? Je had er een hard hoofd in. De kleuterschool werd de lagere school en jullie zagen elkaar minder. Hij bleef zitten en dat was een mooi moment om iemand anders verantwoordelijk te maken voor Lodewijk. Af en toe op het schoolplein een oogje in het zeil houden, maar meer ook niet. Hij moest op eigen benen leren staan. Toen kwam de tijd om de laatste banden door te snijden. Op een mooie zomerdag gaf je hem een aanzienlijk deel van je knikkerverzameling en zei tegen hem iets in de trant van ‘ Niet alles in één dag verknikkeren en niet tegen Peter spelen, die knikkert te goed.’ Je taak was volbracht en sinds die tijd heb je nooit meer aan hem gedacht. En prompt, 25 jaar later mailt Lodewijk je weer.

‘ Hoi Lodewijk.

Nee, ik heb nooit op de Vlaswiek gezeten. Moet een andere Dirk Jan Durieux zijn. Veel succes met zoeken.’

En ’s nachts, wanneer je vriendin naast je ligt te woelen, huil je nog één keer grote krokodillentranen om Lodewijk. De jongen die door het dragen van een witte doktersjas, Einstein wilde imiteren.Barteld - 16 december 2007
Ik was net klaar een gevraagd profiel te formuleren en het daarin gebruikte moeilijke woord is collectief geheugen - denk maar aan je gedachten laten gaan dan kom je die persoon wel tegen.


moeders - 21 december 2007
Ja, ik zie Lodewijk nog voor me. Ik kan hem zo uittekenen.
Hij zal wel professor geworden zijn of zo...!


Michiel - 2 januari 2008
Jong geleerd, oud ge dickie dickie daan


Lodewijk - 7 februari 2008
Krijg toch de tering!


schoolmeisje - 15 februari 2008
Wat een belachelijke manier om met mensen om te gaan. Hoe oud ben je eigenlijk? Nog steeds niet genoeg eigenwaarde om open te staan voor anderen? Een natgehuild kussen? Laat me niet lachen. Lafaard!


sam - 18 juni 2023
greatpost.
صب واي سيرفرس
من سيربح المليون
لعبة جاتا
العاب كلاشgreat opost - 22 september 2023
very good.
لعبة بادلPlaats een reactie
Naam:
Code: Vul deze 4 cijfers in bij Code.
Reactie: